Netanjahuov sin: Tramp je rok zvijezda, najbolji prijatelj Jevreja i Izraela

Jair Netanjahu je u dijelu intervjua za BlazeTV pohvalio Trampovo priznanje Jerusalima ko glavnog grada Izraela u decembru 2017. i preseljenje ambasade SAD u taj grad u maju prošle godine
818 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Stariji sin premijera Izraela Benjamina Netanjahua, Jair, izjavio je da je predsjednik SAD Donald Tramp "najbolji prijatelj koga su Izrael i jevrejski narod imali u Bijeloj kući i da će zauvijek biti upamćen u jevrejskoj istoriji".

Jair Netanjahu je u dijelu intervjua za BlazeTV koji je danas objavljen pohvalio Trampovo priznanje Jerusalima ko glavnog grada Izraela u decembru 2017. i preseljenje ambasade SAD u taj grad u maju prošle godine.

"Jevrejski narod se još uvijek sjeća kralja Kira Velikog iz Persije koji je priznao Jerusalim prije 2.500 godina. Tako da mi imamo dugo pamćenje. Velika većina Izraelca obožava Ameriku i obožava predsjednika Trampa. On je prava rok zvijezda u Izraelu", rekao je Netanjahuov sin.

Studija američkog istraživačkog centra Pju iz Vašingtona objavljena krajem prošle godine pokazuje da je popularnost SAD pod rukovodstvom Trampa u Izraelu blizu one na Filipinima, a 83 odsto ispitanika je reklo da ima povoljan stav o SAD.

Takođe je 70 odsto Izraelaca pokazalo da imaju veliko povjerenje da će Tramp "uraditi pravu stvar" u spoljnoj politici.

Tramp je od tada priznao izraelsku kontrolu nad Golanskom visoravni koju je ta zemlja okupirala od Sirije u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije anektirala.

Mnogim američkim Jevrejima se međutim ne svidja Trampova politka i kritičniji su prema njegovom odnosu s Izraelom od hrišćana u toj zemlji.

Jedna druga studija centra Pju objavljena prošle godine pokazuje da 42 odsto američkih Jevreja smatra da Tramp isuviše favorizuje Izraelce, dok samo 26 odsto hrišćana tako misli, prenijeli su izraelski mediji.

Netanjahuov sin je trenutno u posjeti SAD gdje se sastaje sa istaknutim medijskim ličnostima desničarima i objavljuje njihove fotografije na Tviteru, označavajući ih "velikim pristalicama Izraela".

Bonus video: