PREDUZEĆE "RECIPROČNE MJERE"

Turska će uzvratiti na američke sankcije zbog kupovine ruskog S-400

Ankara i Vašington mjesecima se javno sukobljavaju oko turske kupovine antiraketnog sistema S-400, za koji se očekuje da će biti dostavljen idućeg mjeseca
3458 pregleda 2 komentar(a)
Ruski S-400 antiraketni sistemi: ilustracija, Foto: Shutterstock
Ruski S-400 antiraketni sistemi: ilustracija, Foto: Shutterstock

Turska će "preduzeti recipročne mjere" ako SAD uvede sankcije zbog kupovine ruskog antiraketnog sistema S-400, rekao je turski ministar vanjskih poslova u petak, što je posljednji korak prema slijepoj ulici u odnosima NATO saveznica.

"Ako SAD preduzme bilo kakve negativne mjere protiv nas, mi ćemo mi ćemo takođe preduzeti recipročne mjere", rekao je ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu upitan o mogućim američkim sankcijama u intervjuu na turskoj televiziji.

Ankara i Vašington mjesecima se javno sukobljavaju oko turske kupovine antiraketnog sistema S-400, za koji se očekuje da će biti dostavljen idućeg mjeseca.

Vašington je rekao da će to uzrokovati američke sankcije te je upozorio Ankaru da će biti izbačena iz projekta proizvodnje borbenih aviona F-35.

Turska je lira oslabila u odnosu na dolar nakon toga te je sada jedan dolar ekvivalent 5, 93 lire, što je najmanja vrijednost lire u posljednje dvije sedmice, prenosi Hina.

"Odlučni smo po pitanju S-400. Nećemo se povući nezavisno o rezultatu", rekao je Čavušoglu i dodao kako je nemoguće otkazati narudžbu.

S-400 nije kompatibilan s obrambenim sistemima NATO-a, a Vašington kaže da bi ugrozio F-35 koje Turska takođe planira kupiti.

Turska je predložila da saveznici formiraju radnu grupu koja bi procijenila učinak sitema S-400, ali još nije dobila američki odgovor.

Preporučujemo za Vas