Iran: Za 10 dana probijamo granicu zaliha uranijuma iz nuklearnog sporazuma

Objava Teherana uslijedila je u vrijeme povećanih tenzija SAD i Irana i poslije navodnih napada na dva naftna tankera u Ormuskom moreuzu u petak za koji je Vašington optužio Iran
2164 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: AP
Ilustracija, Foto: AP
Ažurirano: 17.06.2019. 16:37h

Iran će u narednih 10 dana probiti granicu zaliha uranijuma postavljenu međunarodnim nuklearnim sporazumom Teherana i velikih sila, izjavio je danas portparol iranske nuklearne agencije Behruz Kamalvandi i dodao da ta zemlja ima potrebu za uranijumom obogaćenim do 20 odsto, što je samo korak od nivoa potrebnog za izradu nuklearnog oružja.

Današnja objava je nagovijestila riješenost Irana da se ne pridržava istorijskog sporazuma iz 2015. godine, iz kojeg su se SAD povukle prošle godine i ponovo uvele oštre sankcije Teheranu, što je uticalo na naglo slabljenje iranske ekonomije.

Na konferenciji za novinare uživo prenošenoj na državnoj televiziji, Kamalvandi je rekao da je Iran već učetvorostručio proizvodnju slabo obogaćenog uranijuma i dodao da će Teheran povećati nivoe obogaćivanja uranijuma "na osnovu svojih potreba".

To povećanje moglo bi da bude do bilo kog nivoa iznad granice od 3,67 odsto, postavljene nuklearnim sporazumom Irana i šest velikih sila - SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, i Evropske unije.

Objava Teherana uslijedila je u vrijeme povećanih tenzija SAD i Irana i poslije navodnih napada na dva naftna tankera u Ormuskom moreuzu u petak za koji je Vašington optužio Iran.

Bonus video: