SVRGNUTI EGIPATSKI PREDSJEDNIK

Mohamed Morsi umro u sudu, prije smrti upozorio da ima "mnogo tajni"

Morsi, prvi slobodno izabrani predsjednik Egipta, je bio u zatvoru otkako je svrgnut sa vlasti vojnim pučem 2013. godine
18691 pregleda 6 komentar(a)
Morsi, Foto: AP
Morsi, Foto: AP
Ažurirano: 17.06.2019. 21:33h

Bivši egipatski predsjednik Mohamed Morsi, koga je vojska svrgnula 2013. godine, srušio se danas u sudu u Kairu i umro, javila je egiptaska državna televizija.

Prema izvještaju, Morsi, koji je u zatvoru od 2013, se onesvijestio poslije suđenja gdje je odgovarao za optužbe za špijunažu i poslije toga umro. Imao je 67 godina, prenosi BBC.

Morsi je svrgnut 3. jula 2013. godine poslije masovnih protesta godinu dana pošto je preuzeo vlast kao prvi demokratski izabran predsjednik u zemlji. Bio je član najveće islamističke grupe u Egiptu, sada zabranjene "Muslimanske braće".

Poslije njegovog svrgavanja nastupio je višemjesečni period nasilja, a vojska i policija su rasturale skupove njegovih pristalica.

Jedan sudski zvaničnik je rekao da Morsi tražio da se obrati sudu za vrijeme ročišta i da je sudija to dozvolio. Morsi je rekao da ima "mnogo tajni" i da bi bio oslobođen kada bi ih rekao, ali je dodao da neće da ih otkrije, jer bi to naškodilo egipatskoj nacionalnoj bezbjednosti, prenosi agencija AP.

Nekoliko minuta poslije toga on se srušio, rekao je taj zvaničnik.

Državna televizija javila je da je Morsi umro prije nego što je mogao da bude prebačen u bolnicu.

Bezbjednosni i sudski izvori rekli su za Frans pres da je on prebačen u bolnicu poslije onesvješćivanja i da je tamo umro.

Morsi je bio u zatvoru i protiv njega se vodilo više sudskih postupaka od kada ga je vojska svrgnula u julu 2013. godine i krenula u suzbijanje njegove Muslimanske braće i drugih islamista.

Današnje ročište bilo je dio ponovljenog suđenja po optužbama za špijunažu sa palestinskom militantnom grupom Hamas održano unutar kairskog zatvora Tura.

Morsijev sin, Ahmed, potvrdio je smrt oca na svom nalogu na Fejsbuku.

Mohamed Sudan, vodeći član Muslimanske braće u Londonu opisao je Morsijevu smrt kao "ubistvo sa predumišljajem" navodeći da je bivšem predsjedniku zabranjeno da dobija ljekove ili da prima posjete i da je bilo vrlo malo informacija o njegovom zdravstvenom stanju.

"On je stavljen iza staklenog kaveza (za vrijeme suđenja). Niko ne može da ga čuje niti da zna šta mu se događa. Nije primio ni jednu posjetu mjesecima ili gotovo godinu dana. Ranije se žalio da ne dobija ljekove. To je ubistvo sa predumišljajem, to je lagana smrt", rekao je on.

Morsi je osuđen na 20 godina zatvora za to što je naredio članovima Muslimanske braće da rasture protest protivn njega, kada je bilo mrtvih. Ranije izrečena smrtna kazna je poništena, a protiv njega se vodi više sudskih postupaka.

Morsi je držan u specijalnom krilu velikog zatvorskog kompleksa Tora, nazvanog Škorpion zatvor. Grupe za odbranu ljudskih prava navode su loši uslovi u tom zatvoru daleko ispod egipatskih i međunarodnih standarda.

Morsi je bio dugogodišnji visoki zvaničnik najmoćnije egipatske islamističke grupe Muslimanske braće. Izabran je 2012. na prvim slobodnim izborima u zemlji održanim godinu dana poslije svrgavanja dugogodišnjeg autoritarnog vodje Hosnija Mubaraka u arapskom proljeću.

Vojska predvođena tadašnjim ministrom odbrane Abdelom Fatahom al Sisijem svrgnula je Morsija poslije masovnih protesta protiv dominacije Muslimanske braće. El Sisi je kasnije izabran za predsjednika i sprovodi masovne akcije protiv islamista i drugih protivnika.

Od kada je Morsi svrgnut, egipatska vlada proglasila je Muslimansku braću terorističkom organizacijom i velikim dijelom je ugušila. Desetine hiljada Egipćana uhapšeno je od 2013. godine uglavnom islamista, ali takođe i sekularnih aktivista koji su bili iza pobune 2011.