Budvanin uhapšen u istorijskoj zapljeni kokaina u SAD

Federalne optužnice podignute protiv dvojice mornara koji su priznali da su pomogli utovar kokaina u brod dok je bio na moru
90944 pregleda 87 komentar(a)
Zaplijenjeno 15 tona droge, Foto: AP
Zaplijenjeno 15 tona droge, Foto: AP
Ažurirano: 21.06.2019. 16:38h

Budvanin Ivan Đurašević uhapšen je u jednoj od najvećih zapljena kokaina u istoriji SAD, u kojoj su u luci Filadelfije američke vlasti na teretnom brodu „MSC Gajan“ otkrile 16,5 tona (15 metričkih tona) ove droge.

Podignute su federalne optužnice protiv dvojice mornara koji su priznali da su pomogli utovar kokaina u brod dok je bio na moru. AP se poziva na sudske dokumente u kojima piše da su optuženi Ivan Đurašević i Fonofave Tijasage.

Federalni agenti su utvrdili da su oni utovarili kokain iz 14 čamaca sa drogom koji su u dva navrata prišli teretnom brodu, prenosi Tanjug.

Američke federalne vlasti zaplijenile su u luci Filadelfije kokain čija je ulična vrijednost procijenjena na više od milijardu dolara, objavila je prethodno na Tviteru kancelarija Državnog tužilaštva za Istočni okrug Pensilvanije.

„Ovo je najveća zapljena droge u istoriji Istočnog okruga Pensilvanije. Članovi posade broda su uhapšeni i suočeni sa federalnom optužnicom, a istraga je u toku“, tvitovala je ova kancelarija.

„En-Bi-Si njuz“ je ranije, pozivajući se na izvore iz lokalne policije, javio da je ulična vrijednost droge 750 miliona dolara.

Ova televizija je navela da je droga, smještena u sedam brodskih kontejnera, otkrivena kasno sinoć.

Istražitelji vjeruju da je kokain utovaren na teretni brod „MSC Gajan“ na Bahamima ili nakon što je plovilo napustio luku na tim ostrvima.

Navodi se da je taj brod u SAD stigao iz Čilea, preko Paname i Bahama.