Kim u razgovoru sa Sijem rekao da Pjongjang čeka odgovor SAD

Prva posjeta kineskog predsjednika Severnoj Koreji u posljednjih 14 godina povećava mogućnost da bi Kina mogla da pomogne da se prekine višemjesečni zastoj u pregovorima SAD i Sjeverne Koreje oko nuklearnog oružja Pjongjanga
606 pregleda 0 komentar(a)
Kim Džong Un  i Si Đinping, Foto: AP
Kim Džong Un i Si Đinping, Foto: AP

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un izjavio je danas u Pjongjangu u razgovoru s kineskim predsednikom Si Đinpingom da njegova zemlja čeka željeni odgovor u zaustavljenim pregovorima sa SAD o denuklearizaciji.

"Sjeverna Koreja bi voljela da ostane strpljiva, ali se nada da će se druga strana naći na pola puta sa Sjevernom Korejom kako bismo istražili planove za rješenje koji odgovaraju obostranim interesima", rekao je Kim, prenijela jeCCTV.

Prva posjeta kineskog predsjednika Severnoj Koreji u posljednjih 14 godina povećava mogućnost da bi Kina mogla da pomogne da se prekine višemjesečni zastoj u pregovorima SAD i Sjeverne Koreje oko nuklearnog oružja Pjongjanga.

Opisujući to pitanje kao "izuzetno složeno i osjetljivo", Si je rekao da je njegova vlada voljna da igra konstruktivnu ulogu u denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

"Međunarodna zajednica očekuje da SAD i Severna Koreja nastave da pregovaraju i postignu rezultate", kazao je Si, prenela je CCTV.

Samit Kima i Sija uslijedio je u vrijeme kada su obje zemlje zaglavljene u odvojenim sporovima sa SAD - Kina zbog trgovine, a Sjeverna Koreja zbog svog nuklaernog programa.

Uoči sastanka Sija s američkim predsjednikom Donaldom Trampom sljedeće nedjelje u Japanu na samitu G20, analitičari navode da bi Kim mogao da zatraži od kineskog lidera da prenese poruku koja bi mogla da oživi pregovore Pjongjanga i Vašingtona.

Si je danas počeo dvodnevnu posjetu Severnoj Koreji, najavljenu prije svega tri dana.

Bonus video: