Tramp: Sreća što u avionu nije bilo pilota

Iran je saopštio da je izviđački dron „global hawk“ bio u špijunskoj misiji iznad njegove teritorije, dok SAD tvrde da je oboren kada je bio u međunarodnom vazdušnom prostoru
2095 pregleda 5 komentar(a)
Tramp vjeruje da je avion greškom oboren, Foto: Reuters
Tramp vjeruje da je avion greškom oboren, Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp je juče je rekao da je Iran napravio „veoma veliku grešku“ kada je oborio američku vojnu bespilotnu letjelicu koja je, kako je Teheran saopštio, bila u špijunskoj misiji iznad njegove teritorije.

SAD, koje su događaj opisale kao „ničim izazvani napad“ u međunarodnom vazdušnom prostoru, nastoje da izoluju Iran kako bi obuzdale njegov nuklearni program i ograničile njegovu ulogu u regionalnim sukobima.

To je najnoviji u nizu incidenata u oblasti Zaliva, ključnoj arteriji za globalne zalihe nafte. Na pitanje hoće li SAD napasti Iran u znak odmazde, Tramp je odgovorio novinarima: „Uskoro ćete saznati.“

Tramp je rekao i da je dron bio nenaoružan i u međunarodnim vodama i da ga je možda oborio neko ko je „bezobziran ili glup“.

„Mislim da je Iran vjerovatno pogriješio - mogu da zamislim da je to neki general ili neko ko je greškom oborio taj avion“, rekao je Tramp u Ovalnom kabinetu prilikom sastanka sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom.

„Nismo imali nikoga u tom dronu. Bila bi potpuno druga situacija da je avion imao pilota“, rekao je predsjednik SAD.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, najviši predstavnik demokrata u Kongresu, kazala je da Vašington nema želju za ratom sa Iranom.

Iran je negirao da je umiješan u nedavne napade eksplozivom na tankere u Zalivu, ali je strah da bi novi sukob na Bliskom istoku mogao poremetiti izvoz, juče doveo do porasta cijena sirove nafte na više od 63 dolara za barel.

Saudijska Arabija, glavni saveznik Vašingtona u Zalivu, saopštila je da je Iran stvorio ozbiljnu situaciju „agresivnim ponašanjem“ i da se kraljevina konsultuje sa ostalim arapskim državama u Zalivu oko narednih koraka.

„Kada petljate sa međunarodnim transportom, to utiče na snabdijevanje energijom, to utiče na cijenu nafte, što se odražava na svjetsku ekonomiju. To suštinski utiče na svaku osobu na svijetu,“ rekao je novinatima u Londonu Adel al-Džubeir, saudijski ministar spoljnih poslova.

Tenzije sa Iranom su izbile nakon Trampovog povlačenja iz nuklearnog sporazuma svjetskih sila sa Iranom 2015, a pogoršane kada je Vašington uveo nove sankcije da bi zagušio vitalnu trgovinu naftom Teherana. Iran je početkom ove nedjelje zaprijetio da će probiti limite za nuklearne aktivnosti koji su mu nametnuti sporazumom.

Odnose je dodatno zategla objava Vašingtona da će na Bliski istok poslati još oko hiljadu vojnika, zajedno sa raketama „patriot“ te izviđačke avione, pored 1.500 vojnika, čije raspoređivanje je objavljeno nakon napada na tankere u maju.

Trampova administracija je u srijedu nastojala da dobije globalnu podršku za vršenje pritiska na Iran, pokazujući djelove magnetne mine kojom je navodno oštećen tanker u napadima 13. juna, rekavši da ta municija liči na mine koje se javno prikazuju na iranskim vojnim paradama.

Evropske diplomate su kazale da je potrebno više dokaza da bi se pripisala odgovornost za napade na tankere.

Mreža američkih sankcija je obavila Iran, znatno smanjila njegov izvoz nafte i isključila ga iz globalnog finansijskog sistema u kojem dominira dolar, te pogodila ekonomiju države, poništivši obećanje o trgovinskim nagradama na osnovu sporazuma iz 2015.

Teheran je najavio i da će prestati da se pridržava ograničenja iz sporazuma koja se odnose na obogaćivanje uranijuma i zaprijetio da će onemogućiti transport nafte kroz Hormuški moreuz.

Međutim, i Tramp i vrhovni lider Irana Ali Hamnei su kazali da im nije u interesu da započinju rat.

Iranske „crvene linije“

Iranski državni mediji su objavili da je „špijunski“ dron oboren iznad južne iranske provincije Hormozgan raketom „3 Khordad“ domaće proizvodnje.

Američka vojska je saopštila da je Iran oborio dron dok je letio na velikoj visini u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Hormuškog moreuza, oko 34 km od najbliže kopnene tačke na iranskoj obali.

„Ovaj opasni i eskalirajući napad je bio neodgovoran i dogodio se blizu utvrđenih vazdušnih koridora između Dubaija, UAE i Muskata u Omanu, moguće ugrožavajući nedužne civile“, rekao je general pukovnik Džozef Guastela, komandant vazduhoplovnih snaga SAD na Bliskom istoku. On je dodao da dron „ni u jednom trenutku tokom misije“ nije ugrozio iranski vazdušni prostor i da je pao u međunarodne vode pošto je oboren.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je dron narušio vazdušni prostor Irana i upozorio na posljedice takvih „ilegalnih i provokativnih“ mjera.

„Naš vazdušni prostor je naša crvena linija i Iran je uvijek odgovarao i odgovaraće snažno bilo kojoj državi koja povrijedi naš vazdušni prostor“, rekao je Ali Šamhani, sekretar Vrhovnog savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Bonus video: