Tramp uveo "teške sankcije": Nastavljamo pritisak na Teheran

Američki predsjednik je kazao da bi te sankcije mogle da budu na snazi "godinama"
1960 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters, Reuters
Tramp, Foto: Reuters, Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je danas ukaz kojim se, kako je rekao, uvode "teške sankcije" iranskom vrhovnom vođi, ajatolahu Aliju Hameneiju.

Tramp je rekao da su sankcije uslijedile nakon "niza agresivnih postupaka iranskog režima posljednjih nedjelja, među kojima je i obaranje američke bespilotne letjelice".

"Nastavljamo pritisak na Teheran", rekao je američki predsjednik u Ovalnom kabinetu i dodao da bi te sankcije mogle da budu na snazi "godinama".

"Sankcije navedene u ukazu spriječiće iranskog vrhovnog vođu, njegov tim i druge s kojima je blisko povezan, da imaju pristup osnovnim finansijskim sredstvima", rekao je Tramp.

Američki predsjednik je dodao da finansijska sredstva ajatolaha Hameneija i njegovog tima neće biti pošteđena sankcija.

SAD, Britanija, Saudijska Arabija i UAE za diplomatsko rješenje krize

SAD, Velika Britanija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) založili su se danas za diplomatsko rješenje napetosti s Iranom.

"Pozivamo Iran da prekine sve aktivnosti koje bi mogle da ugroze regionalnu stabilnost i pozivamo na diplomatsko rješenje kako bi se smirile napetosti", navodi u zajedničkom saopštenju tih zemalja.

Tekst su prenijele SAD, čiji je šef diplomatije Majk Pompeo u posjeti Saudijskoj Arabiji i Emiratima, saveznicama SAD, a velikim rivalima Irana.

Četiri zemlje su takođe izrazile zabrinutost zbog napada jemenskih pobunjenika na saudijski aerodrom, gdje je u nedjelju uveče poginula jedna osoba.

Bonus video: