Bijela kuća demantovala medije: Tramp ne namjerava da otpusti Mekmastera

Navode o izvjesnoj smjeni Mekmastera su prenijeli najpre Vašington post, a potom, pored ostalih, i Blumberg i Vol strit džurnal, koji je prenio da je Tramp želju da smijeni Mekmastera već iznio šefu kabineta Džonu Keliju
0 komentar(a)
Herbert Mekmaster, Foto: Reuters
Herbert Mekmaster, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.03.2018. 18:25h

Predsjednik SAD Donald Tramp nema namjeru da smijeni savjetnika za nacionalnu bezbjednost Herberta Mekmastera, saopšteno je iz Bijele kuće.

Poslije navoda u medijima da je poslije smjene državnog sekretara Reksa Tilersona došao red na odlazak Mekmastera, portparolka Bijele kuće Sara Hakabi Sanders je danas to odbacila.

"Upravo sam razgovarala s predsjednikom i generalom Mekmasterom. Nasuprot izvještavanju, oni imaju dobar radni odnos i nema promjena u Savjetu za nacionalnu bezbjednost", navela je ona na Tviteru.

Navode o izvjesnoj smjeni Mekmastera su prenijeli najpre Vašington post, a potom, pored ostalih, i Blumberg i Vol strit džurnal, koji je prenio da je Tramp želju da smijeni Mekmastera već iznio šefu kabineta Džonu Keliju.

Blumberg navodi da je tvit portparolke Bijele kuće malo umanjio špekulacije o novim promjenama u vrhu Trampove administracije, ali i da izvori bliski situaciji oko Trampa govore o velikom predsjednikovom nezadovoljstvu savjetnikom za nacionalnu bezbjednost.

Takođe, navodi ta agencija, Tramp je u posljednje vrijeme odlučniji u "praćenju svog instinkta i manje spreman da sluša argumente najviših funkcionera".

Tramp je prošlog mjeseca na Tviteru ukorio Mekmastera zbog stavova o ruskom miješanju u predsjedničke izbore. Povremeni Mekmasterovi sukobi s Džonom Kelijem, ministrom odbrane Džejmsom Matisom i sada već smijenjenim Tilersonom su doprinijeli da mu podrška u Bijeloj kući bude, kako piše Blumberg, "tanka". Takođe je, zajedno sa doskorašnjim ekonomskim savjetnikom Gerijem Konom, pokušao da odvrati Trampa od uvođenja taksi na uvozni čelik i aluminijum.

Bonus video: