Muler svjedoči 17. jula pred Kongresom

On je krajem maja rekao da istraga o ruskom miješanju u izbore nije skinula svu sumnju s Trampa, ali da samo Kongres ima ovlašćenje da sudi predsjedniku države
343 pregleda 0 komentar(a)
Muler, Foto: Reuters
Muler, Foto: Reuters

Doskorašnji američki specijalni tužilac Robert Muler, rukovodilac istrage o ruskom miješanju u američke izbore 2016. godine, javno će svjedočiti pred Kongresom 17. jula, rekli su kongresmeni iz redova Demokratske partije.

Predsjednik kongresnog odbora za pravosuđe Džeri Nedler je na Tviteru naveo da je "srećan što objavljuje" da će Muler svjedočiti pred odborima za pravosuđe i obaveštajne poslove nakon što je dobio obavezujući poziv, a sličnu poruku je uputio i predsjedavajući komiteta za obavještajne poslove Adam Šif.

"Rusija je napala našu demokratiju da bi pomogla (američkom predsjedniku Donaldu) Trampu da pobijedi. Tramp je rado primio tu pomoć i iskoristio je. Kako je Muler rekao, to treba da brine sve Amerikance. A sada će svi Amerikanci moći da čuju samog Mulera", naveo je Šif.

Muler je u svom izvještaju o istrazi na više od 400 strana iznio više kontakata ljudi iz Trampovog izbornog štaba s Rusijom, ali i zaključio da "nema dovoljno dokaza" o bilo kakvom dogovoru.

Tramp je odmah po objavljivanju izvještaja ocijenio da je "oslobođen krivice", iako su brojne demokrate odmah zatražile njegov opoziv. Sam Muler je iznio i podatke da je predsjednik vršio pritisak na istragu.

Specijalni tužilac je krajem maja rekao da istraga nije skinula svu sumnju s Trampa, ali da samo Kongres ima ovlašćenje da sudi predsjedniku države.

Bonus video: