Hoće li se Putin posljednji smijati?

Tramp je još jednom pokazao da pitanje miješanja Rusije u izbore ne shvata ozbiljno kao demokrate i mnogi republikanci u SAD
7820 pregleda 4 komentar(a)
Tramp rekao da mu je čast da se sastane sa Putinom, Foto: Reuters
Tramp rekao da mu je čast da se sastane sa Putinom, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Donald Tramp je juče ironično zamolio ruskog kolegu da se ne miješa u američke izbore, što je djelovalo kao da ublažava skandal koji je doveo do istrage o kontaktima njegove kampanje i Kremlja tokom izbora 2016.

Tramp i Vladimir Putin su se obratili novinarima u Osaki uoči prvog formalnog susreta od kontroverznog samita u Helsinkiju prošlog jula i objavljivanja izvještaja specijalnog američkog istražitelja Roberta Mulera o miješanju Rusije u izbore.

Na pitanje novinara hoće li potegnuti to pitanje na sastanku na marginama samita G20, Tramp je rekao „Naravno da hoću,“ na šta se Putin nasmijao. Tramp se potom okrenuo prema Putinu da mu „zaprijeti“ da to ne radi.

Kritičari optužuju Trampa da je previše prijateljski nastrojen prema Putinu i prekorili su ga zato što se nije javno suprotstavio ruskom predsjedniku u Helsinkiju pošto su američke obavještajne agencije zaključile da su ruski operativci hakovali kompjutere Demokratske stranke i sa lažnih naloga na društvenim mrežama napadali njegovu rivalku 2016, Hilari Klinton.

Njegov pokušaj da u Osaki ublaži situaciju naišao je na oštar odgovor u Sjedinjenim Državama.

„Rusija je napala našu demokratiju u zavjeri sa ciljem da vještački postavi Trampa u Ovalni kabinet. To nije smiješno“, objavio je na Tviteru šef kokusa demokrata u Predstavničkom domu Hakim Džefris.

„Šta će Bob Muler imati da kaže na ovo?“, rekao je Džefris. Muler bi trebalo da javno svjedoči o istrazi pred odborima Kongresa 17. jula.

Majkl Mekfol, bivši američki ambasador u Rusiji za vrijeme vladavine demokrate Baraka Obame, rekao je da je Trampovo uvažavanje Putina „razočaravajuće, ali više nije šokantno“.

Muler je zaključio da se Rusija nije miješala u izbore, ali da postoji dovoljno dokaza da je Trampova kampanja nezakonito pravila zavjeru sa Moskvom. Rusija poriče bilo kakvo miješanje.

Putin kaže da podržava Trampa, koji je više puta odbacio Mulerovu istragu kao lov na vještice.

Bivši američki predsjednik Džimi Karter je juče rekao da će kompletna istraga „pokazati da Tramp zapravo nije pobijedio na izborima 2016....On je doveden na funkciju zato što su se Rusi miješali u njegovo ime“, objavio je USA Today.

Tramp je juče rekao da mu je „velika čast“ da se sastane sa Putinom.

„Imamo odlične sastanke. Imamo veoma, veoma dobar odnos“, rekao je Tramp. „I radujemo se tome da provedemo baš dobro vrijeme zajedno“.

Kremlj je juče saopštio da je Tramp pokazao spremnost da počne dijalog sa Rusijom o strateškoj stabilnosti i razoružavanju i da unaprijede trgovinske odnose.

Demokrate su prekorile predsjednika zato što nije oštriji prema Putinu uoči izbora u SAD u novembru 2020, na kojima će Tramp pokušati da osvoji još jedan mandat.

Tramp je juče rekao da mu je „velika čast“ da se sastane sa Putinom

„Rusko miješanje u našu demokratiju bi trebalo da brine svakog Amerikanca“, objavio je na Tviteru predsjedavajući obavještajnog odbora Predstavničkog doma, demokrata Adam Šif. „Ako se ne potrudimo da spriječimo dodatno miješanje 2020, Putin će se posljednji smijati“.

Oslobodimo se novinara

Tramp je u Osaki, nastojeći da dodatno ublaži situaciju, nastojao da nađe zajednički jezik sa Putinom na štetu novinara koji su se okupili da prate lidere od početka njihovog susreta.

„Oslobodimo se njih. ‘Lažne vijesti su sjajan termin, zar ne? Vi u Rusiji nemate ovaj problem, ali mi imamo“, rekao je Tramp.

Putin je to odgovorio na engleskom: „Imamo i mi. Ista situacija“.

Šala je izazvala oštre osude širom zemlje, gdje su novinari obilježavali godišnjicu ubistava pet američkih kolega u redakciji u Merilendu.

Bonus video: