AP: Nastavak pregovora venecuelanske vlade i opozicije sljedeće sedmice

O lokaciji za pregovore će odlučiti Norveška, koja je do sada kao posrednik bila domaćin dvije runde pregovora
509 pregleda 0 komentar(a)
Maduro, Foto: Reuters
Maduro, Foto: Reuters

Pregovori koji treba da dovedu do prevazilaženja političke pat pozicije u venecuelanskoj krizi biće nastavljeni sljedeće nedjelje, najvjerovatnije na karipskom ostrvu Barbados, saznaje Asošiejted pres.

Tri osobe upoznate s pregovorima predstavnika socijalističkog predsjednika Venecuele Nikolasa Madura i opozicionog lidera Huana Gvaida, rekle su AP-u da će o lokaciji za pregovore odlučiti Norveška. Ta zemlja je do sada posredovala između venecuelanske vlade i opozicije i bila domaćin dvije runde pregovora.

Gvaido je umanjio mogućnost postizanja velikog napretka u pregovorima i insistira da oni budu usmjereni na održavanje vanrednih predsjedničkih izbora.

Međutim, Gvaidovi saradnici navode da je on pod sve većim međunarodnim pritiskom da ostane za pregovaračkim stolom dok ne bude jasno da Maduro nema namjeru da se odrekne vlasti.

Višegodišnja politička kriza u Venecueli intenzivirana je u januaru kada se Gvaido proglasio za privremenog predsjednika zemlje. Njega su potom podržale SAD i oko 50 drugih država. On je takođe pozvao vojsku da otkaže poslušnost Maduru, čiju vladu mnogi okrivljuju za tešku ekonomsku situaciju i humanitarnu krizu u zemlji.

Bonus video: