Iran probio granicu zaliha uranijuma iz nuklearnog sporazuma

Današnja objava šefa iranske diplomatije Mohamada Džavada Zarifa dolazi u vrijeme visokih tenzija Irana i SAD. Prethodnih nedjelja u oblasti Persijskog zaliva Iran je oborio američku bespilotnu letilicu za nadzor, izvedeni su misteriozni napadi na naftne tankere, a jemenski pobunjenici koje Teheran podržava napali su mete u Saudijskoj Arabiji dronovima s eksplozivom
1277 pregleda 1 komentar(a)
Hamnei u posjeti Iranskoj revolucionarnoj gardi, Foto: Beta/AP, Beta/AP
Hamnei u posjeti Iranskoj revolucionarnoj gardi, Foto: Beta/AP, Beta/AP

Iran je objavio da je probio granicu zaliha slabo obogaćenog uranijuma postavljenu međunarodnim nuklearnim sporazumom s velikim silama, čime je izvršio prvo veliko odstupanje od tog dogovora koji su SAD napustile prije godinu dana.

Danima se očekivalo da Iran objavi da je prešao tu granicu pošto je ranije najavio da će to uskoro učiniti. Iran to nije objavio dok se evropski lideri nisu sastali da razgovaraju o načinima za očuvanje sporazuma iz 2015. godine.

Iran je zaprijetio da će do 7. jula povećati obogaćivanje uranijuma bliže nivou dovoljnom za izradu nuklearnog oružja.

Današnja objava šefa iranske diplomatije Mohamada Džavada Zarifa dolazi u vrijeme visokih tenzija Irana i SAD. Prethodnih nedjelja u oblasti Persijskog zaliva Iran je oborio američku bespilotnu letilicu za nadzor, izvedeni su misteriozni napadi na naftne tankere, a jemenski pobunjenici koje Teheran podržava napali su mete u Saudijskoj Arabiji dronovima s eksplozivom.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je Iran probio granicu zaliha slabo obogaćenog uranijuma, Zarif je rekao "Da", prenijela je agencija IRNA.

Sporazumom koji je 2015. potpisao sa šest velikih sila - SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom i EU, Iran je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije. SAD su prije godinu dana napustile sporazum i ponovo uvele sankcije Teheranu, dok ostale potpisnice nastoje da sačuvaju sporazum i da smanje tenzije.

Prema tom sporazumu, Iran ne smije da ima više od 300 kilograma uranijuma obogaćenog do 3,67 odsto.

Bonus video: