Tramp nazvao Avganistan "Harvardom za teroriste"

On je zabrinut da bi se bez američkog prisustva ta zemlja mogla koristiti kao baza za terorističke napade na SAD
819 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.07.2019. 09:01h

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da želi povući američke vojne jedinice iz Avganistana, ali je zabrinut da bi se bez američkog prisustva ta zemlja mogla koristiti kao baza za terorističke napade na SAD.

U intervjuu emitovanom u ponedjeljak na televizijskoj mreži Foks njuz, Tramp je kazao da je problem u povlačenju devet hiljada američkih vojnika iz Avganistana, mjesta najdužeg američkog rata, u tome što je ta zemlja "laboratorija za teroriste".

"Ja to zovem Harvardom za teroriste", rekao je Tramp.

Kaže da su ga zvaničnici upozorili oko povlačenja vojske

Spomenuo je razgovore koje je vodio s američkim vojnim zvaničnicima, govoreći im o svojoj želji da povuče snage. No, oni su ga upozorili kako bi bilo bolje boriti se protiv terorista u Avganistanu nego kod kuće.

Čak i ako bi SAD uklonile svoje trupe, rekao je Tramp, zadržale bi "vrlo snažnu obavještajnu službu" u Avganistanu, prenosi Hina.

Razgovor s Trampom snimljen je tokom vikenda, prije bombaškog napada talibanskih islamističkih boraca u ponedjeljak u Kabulu, u kojem je ubijeno šest osoba, a 105 ih je ranjeno.

Napad se dogodio nakon što je američki specijalni izaslanik za Avganistan Zalmaj Kalilzad održao sedmi krug mirovnih pregovora s talibanskom islamističkom grupom u Kataru, s ciljem okončanja 18-godišnjeg rata u Avganistanu.

U središtu mirovnih pregovora je zahtjev talibana za odlaskom stranih snaga, kao i zahtjev SAD za garancijom da se Avganistan neće koristiti kao baza za napade na druga mjesta.

Bonus video: