Sedam godina od početka sukoba u Siriji

Sukob je počeo 15. marta 2011. godine represijom demonstracija opozicije
1 komentar(a)
Sirija, Foto: Reuters
Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.03.2018. 07:12h

Sirija danas ulazi u osmu godinu sukoba s nastavkom borbe u istočnoj Guti, pobunjeničkoj enklavi kod Damaska, i u Afrinu, kurdskoj enklavi na sjeveru Sirije kod granice s Turskom, prenijela je agencija Frans pres.

Sukob je počeo 15. marta 2011. godine represijom demonstracija opozicije. Od tada je u toj zemlji poginulo više od 350.000 ljudi dok je sukob postao vremenom složeniji zbog učešća stranih sila i prisustva džihadista Islamske države.

Sirijska vojska u srijedu je uspjela da uđe u ključni grad enklave istočne Gute, posljednjeg uporišta pobunjenika do samog Damaska, gdje se vode intenzivne borbe prema navodima opozcione Sirijske opozicije za ljudska prava.

"Sirijske snage su napale grad Hamurije i uspjele su da preuzmu djelimičnu kontrolu", navela je opservatorija.

Snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada su uz pomoć Rusije kao saveznika pokrenule 18. februara ofanzivu u istočnoj Guti kako bi od pobunjenika preuzele tu zonu u njihovim rukama od 2013. godine.

U toj je zoni je od početka ofanzive stradalo 1.220 civila, među kojima oko 250 djece. Povrijeđeno je 4.600 ljudi, dodala je opservatorija.

Na drugom frontu u Afrinu, turska vojska sprovodi ofanzivu protiv Kurda koje smatra povezanim s kurdskim pobunjenicima na svom tlu.

Ta ofanziva je počela 20. januara i od tada su mnogi stanovnici pobjegli iz Afrina, gdje vlada nestašica hrane i ljekova.

Bonus video: