Gutereš: U svijetu bukti plamen govora mržnje

462 pregleda 0 komentar(a)
Antonio Gutereš, Foto: Kamran Jebreili/AP
Antonio Gutereš, Foto: Kamran Jebreili/AP
Ažurirano: 03.07.2019. 12:27h

U svijetu bukti plamen govora mržnje, a društveni mediji se koriste za širenje netolerancije, upozorio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN), Antonio Gutereš, navodeći da zapaljiva retorika postaje oružje za sticanje političke dobiti.

On je rekao da širom svijeta mržnja uzima maha i da su meta prijetećeg talasa netolerancije i nasilja pripadnici različitih svjetskih religija.

Kako je kazao Gutereš, društveni mediji se koriste za širenje netolerancije, rastu pokreti koji veličaju neonacizam i nadmoć bijele rase, a zapaljiva retorika postaje oružje za sticanje političke dobiti.

,,Mržnja postaje sastavni dio kako liberalnih demokratija, tako i autoritarnih režima, a njena sjenka se nadvija nad cijelim čovječanstvom“, rekao je Gutereš.

Pored ovih napada, navodi on, na vjerske grupacije ali i na manjine, migrante, izbjeglice, žene i takozvane „druge", usmjerena je retorika koja postaje sve strašnija.

,,U proteklih nekoliko mjeseci bili smo svjedoci ubijanja Jevreja u sinagogama i skrnavljenja njihovih nadgrobnih ploča iscrtanim svastikama, ubijanja Muslimana u džamijama i uništavanja njihovih svetih mjesta, ubijanja Hrišćana tokom molitve i spaljivanja njihovih crkava“, kazao je Gutereš.

Generalni sekretar je istakao da je, kao odgovor na takvo stanje, pokrenuo dvije inicijative UN.

„Prvo, predstavio sam Strategiju i Plan aktivnosti za govor mržnje u cilju koordinacije napora u cjelokupnom sistemu UN usmjerenih na rješavanje osnovnih uzroka i definisanje našeg djelotvornijeg odgovora“, naveo je Gutereš.

Kako je objasnio, druga inicijativa odnosi se na izradu Akcionog plana kojim će se UN posvetiti naporima čiji je cilj zaštita svetih mjesta i bezbjednost vjerskih objekata.

„Govor mržnje podriva društvenu koheziju, razjeda zajedničke vrijednosti i može da bude uvod u nasilje te da unazadi zalaganja za mir, stabilnost, održivi razvoj i ljudsko dostojanstvo“, rekao je Gutereš.

On se osvrnuo na govore mržnje koji su prethodiil zvjerstvima i genocidima, navodeći kao primjere Ruandu, Bosnu i Hercegovinu i Kambodžu.

„Onima koji u kontinuitetu koriste strah da bi podijelili zajednice moramo poručiti: različitost je bogatstvo, a nikada prijetnja. Dubok i trajan duh uzajamnog poštovanja i prihvatanja razlika može da nadmaši postove i tvitove ispaljene u djeliću sekunde“, ocijenio je Gutereš.

On je dodao da rješavanje pitanja govora mržnje ne znači ograničavanje ili zabranu slobode govora, već sprječavanje da se govor mržnje razvije u nešto još opasnije, a posebno u podsticanje na diskriminaciju, neprijateljstvo i nasilje, što je zabranjeno prema međunarodnom pravu.

„Prema govoru mržnje treba da se odnosimo kao prema svakom zlonamjernom djelu tako što ćemo ga osuditi, odbiti da ga širimo, suprotstaviti mu se istinom i podstaći počinioce da promijene svoje ponašanje“, kazao je generalni sekretar UN-a.

On je istakao da je sada trenutak da se intenzivira iskorjenjivanje antisemitizma, mržnje protiv muslimana, progona hrišćana i svih drugih oblika rasizma, ksenofobije i povezane netolerancije.

Prema riječima Gutereša, civilno društvo i mediji imaju važne uloge u tome, a političke i vjerske vođe su posebno odgovorne za promovisanje miroljubivog suživota.

„Zajedno možemo da ugasimo rasplamsali govor mržnje i da podržimo vrijednosti koje nas vezuju u jednu porodicu ljudi“, zaključio je generalni sekretar UN-a.

Bonus video: