PROSLAVA ĆE UKLJUČITI DEMONSTRACIJU VOJNE MOĆI

Tramp protiv tradicije: Politizuje Dan nezavisnosti, koristi ga za kampanju?

Tramp je pripremio tenkove, bombardere i drugu ratnu mašineriju za proslavu 4. jula koji se tradicionalno obilježava bez upadljivog prisustva vojske, zbog čega ga kritičari optužuju da koristi vojsku kao političko sredstvo, piše agencija Asošiejtid pres (AP)
1407 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Ovogodišnja proslava Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) uključiće, mimo tradicije, demonstraciju vojne moći zbog čega mnogi optužuju predsjednika Donalda Trampa da politizuje jedan od rijetkih trenutaka jedinstva u SAD i koristi ga kao kampanju za drugi mandat u Bijeloj kući, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) ocjene zapadnih medija.

Tramp je pripremio tenkove, bombardere i drugu ratnu mašineriju za proslavu 4. jula koji se tradicionalno obilježava bez upadljivog prisustva vojske, zbog čega ga kritičari optužuju da koristi vojsku kao političko sredstvo, piše agencija Asošiejtid pres (AP).

Po nalogu Bijele kuće, vašingtonski park "Nešnal mol" tokom proslave trebalo bi da nadlete stelt bombarder "B-2", borbeni avioni "F-35" i "F-18", vazdušni akrobatski tim "Nejvi blu endžels" i vojni helikopteri. 

Tramp je na Tviteru naveo da su vojni lideri "oduševljeni" zbog učešća, ali ako je tako, ocenjuje AP, onda to dobro kriju.

Fundamentalna karakteristika uloge vojske u američkoj demokratiji je njena izdvojenost iz politike, što, kako objašnjava AP, treba da obezbijedi da su vojne snage odane Ustavu, a ne izabranom lideru kao pojedincu.

Pokazivanje vojnih mišića uobičajeno u autoritarnim zemljama poput Kine i Sjeverne Koreje nije tipično za Ameriku, ističe agencija. 

Mada vojni orkestri i počasna garda učestvuju u prazničnim paradama, dok se vojni avioni koriste za nadlijetanja prilikom velikih sportskih događaja, SAD tradicionalno ne prikazuju sirovu vojnu snagu kao potvrdu međunarodnog prestiža i uticaja.

Isticanje američke vojne moći, po tvrdnjama predstavnika opozicione Demokratske partije, moglo bi pretvoriti proslavu nacionalnog praznika u Trampov predizborni skup na teret poreskih obveznika, dok zvaničnici kažu da će republikanski predsjednik izbjeći politiku i držati se patriotskih tema u svom govoru ispred Linkoln memorijala, ukazuje Rojters.

Mada se američki predsjednici decenijama nisu isticali tokom proslave koja obično privlači stotine hiljada ljudi u vašingtonski park "Nešenel mol" radi koncerata i vatrometa, Tramp ove godine planira da govori na događaju "Pozdrav Americi" (Salute to America), dodaje agencija.

S druge strane, kako ukazuje Rojters, antiratna grupa "Kod pink" saopštila je da je obezbijedila dozvolu da na protest tokom Trampovog govora donese veliki balon "Beba Tramp" koji predsjednika prikazuje u pelenama, mada dozvola ne dopušta da balon bude ispunjen helijumom kako bi mogao da lebdi. 

Ovogodišnja proslava 4. jula odraz je Trampove taštine, opsesije brojem prisutnih, žudnje za pažnjom, uzbuđenja vojnom opremom i flerta s autoritarizmom, ocjenjuje CNN i ističe da dovođenje tenkova, nadlijetanje aviona i duži vatromet od uobičajenog, znače da će i Dan nezavisnosti - generacijama rijedak trenutak jedinstva - biti politizovan.

Trampova ideja, na koju je došao kada je u Francuskoj prisustvovao proslavi Dana Bastilje s vojnom paradom, pretvorila se u "elokventnu metaforu pretjerivanja i polarizacije njegovog predsjednikovanja", navodi CNN i ukazuje na ocjene kritičara da predsjednik umesto "Pozdrava Americi" kako tvrdi, zapravo planira pozdrav sebi.

S druge strane, ocjenjuje američka televizija, izlivi gnijeva demokrata i medija zbog Trampovog otimanja proslave 4. jula neće pogoditi sve Amerikance - mnogi od njih vojnu paradu smatraju dobrodošlim prikazivanjem snage zemlje.

Mada će proslava 4. jula podvući Trampovo rasipanje javnog novca i spornu etiku, s pozornice će se on predstaviti kao patriota i prkosna šiba elite koja prezire vrijednosti Amerikanaca, što je, kako ukazuje CNN, strategija koju je koristio da pobijedi na izborima 2016. i na koju računa za drugi mandat.

Mnogi Trampove nastupe smatraju neukusom, ali su oni često zasnovani na lukavom političkom predosjećaju i slike glavnog komandanta sa zastavom dobro će doći u zbirci snimaka za predizbornu kampanju, dodaje CNN.

S druge strane, ocjenjuje Njujork tajms u uredničkom komentaru, Trampova ekstravagancija za 4. jul je već postigla ono što je sigurno bio jedan od njegovih ciljeva - da iritira protivnike.

Dok se na Dan nezavisnosti prethodni predsjednici nisu pojavljivali u čuvenom parku od Linkoln memorijala do Kapitola, niti su držali govore u udarnom televizijskom terminu, Tramp u ovom značajnom raskidu s tradicijom stavlja sebe u centar pažnje 4. jula, piše časopis Ekonomist i ukazuje na Trampov tvit - "obratiće vam se vaš omiljeni predsjednik, ja".

Plan o uključivanju vojske izazvao je zabrinutost da će Tramp proslavu posvećenu prije svega demokratiji, slobodama i građanima koji u njima uživaju, pretvoriti u slavljenje vojske, piše Ekonomist i podsjeća da je da Tramp već kršio predsjedničke norme koristeći zvanične posjete vojnim bazama kao priliku da kritikuje demokrate.

Mnogi bivši predsjednici u proteklom vijeku su provodili Dan nezavisnosti van Vašingtona, a kada bi bili u prijestonici, uglavnom su bili u Bijeloj kući, ukazuje Ju-Es-Ej tudej.

Posljednji predsjednik koji je bio na čelu proslave Dana nezavisnosti je bio Ronald Regan 1987. kada je 3. jula govorio kod Džeferson memorijala i najavio zakon o ekonomiji.

Ipak, kako navodi Ju-Es-Ej tudej, ovogodišnja proslava se poredi s Danom nezavisnosti 1970. kada je Ričard Nikson držao "Dan u čast Amerike" 4. jula u "Nešenel molu". 

Događaj se, medjutim, pretvorio u nerede u kojima je policija ispaljivala suzavac na antiratne demonstrante, mada Nikson nije ni bio tamo, već u Kaliforniji, odakle je pisao poruku koja je prikazana u "Nešenel molu".

Dok kritičari optužuju Trampa da ubacuje politiku u nadstranački događaj koji ima nacionalni značaj, većini turista s kojima je Ju-Es-Ej tudej razgovarao u Vašingtonu generalno se sviđa ideja o vojnoj ekstravaganciji prilikom proslave 243. rođendana SAD.

Preporučujemo za Vas