Sjeverna Koreja oslobodila australijskog studenta osumnjičenog za špijunažu

Aleks Sigli je studirao na Univerzitetu u Pjongjangu i vodio je turističke grupe u Sjevernu Koreju prije nego što je prekinuo komunikaciju sa porodicom i prijateljim preko društvenih medija
1393 pregleda 0 komentar(a)
Oslobođen nakon nedjelju dana: Sigli, Foto: Twitter
Oslobođen nakon nedjelju dana: Sigli, Foto: Twitter

Sjeverna Koreja je saopštila danas da je oslobodila australijskog studenta koji je uhapšen prošle nedjelje zbog širenja antikorejske propagande i špijuniranja, odnosno objavljivanja fotografija i vijesti koje kritikuju režim u Sjevernoj Koreji.

Zvanična novinska agencija Sjeverne Koreje KCNA je saopštila da je student Alek Sigli deportovan u četvrtak pošto je zatražio oproštaj zbog svojih aktivnosti koje je KCNA ocijenila kao ugrožavanje državnog suvereniteta.

Sjeverna Koreja je ranije optuživana da hapsi Zapadnjake kako bi ih koristila kao politički adut za dobijanje koncesija.

Sigli, koji je u četvrtak stigao u Tokio kod svoje supruge Japanke, izjavio je novinarima da je u "vrlo doboroj" kondiciji ali nije želio da kaže šta mu se dešavalo tokom zadržavanja u Sjevernoj Koreji. Njegov otac, Gari Sigli, profesor na Azijskim studijama na Univerzitetu Zapadna Australija, je izjavio da je tretman njegovog sina u Sjevernoj Koreji bio dobar.

Inače, Aleks Sigli je studirao na Univerzitetu u Pjongjangu i vodio je turističke grupe u Sjevernu Koreju prije nego što je prekinuo komunikaciju sa porodicom i prijateljim preko društvenih medija.

Slučaj Aleksa Siglija se završio mnogo srećnije od slučaja američkog studenta Ota Varmbiera, koji je optužen i uhapšen za pokušaj kradje propagandnog postera u Sjevernoj Koreji. On je u teškom stanju vraćen u SAD u junu 2017. gdje je ubrzo i preminuo.

Bonus video: