Ispunili prijetnje: Iran povećava granicu obogaćivanja uranijuma

Iz Teherana poručuju i da će nastaviti sa smanjivanjem svojih obaveza iz nuklearnog sporazuma na svakih 60 dana
1412 pregleda 0 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Reuters
Sa pres konferencije, Foto: Reuters

Iran je saopštio da će njegov program obogaćivanja uranijuma preći ograničenje od 3,6 odsto, koliko je dogovoreno nuklearnim sporazumom 2015. godine.

Iran je time ispunio prijetnje koje je ranije iznio ako zapadne sile ne spriječe sankcije SAD prema toj državi i dalje, kako ocjenjuje agencija AP, povećao napetosti između Teherana i SAD.

Iran je saopštio da će, pošto je istekao rok dat zapadnim zemljama da ispune zahtjev Irana i spriječe sankcije SAD prema Iranu, povećati obogaćivanje uranijuma, kao i da će nastaviti sa smanjivanjem svojih obaveza iz sporazuma na svakih 60 dana, prenela je agencija Rojters.

Agencija podsjeća da je Iran ranije najavio da će procenat obogaćivanja uranijuma biti povećan na pet odsto.

Teheran je istakao da je imao namjeru da spasi sporazum i da je dao dovoljno vremena diplomatiji.

Vrata diplomatije su i dalje otvorena, ali su potrebne nove inicijative, rekao je iranski pregovarač Abas Arači.

Novi procenat "baziran na potrebama" Irana

Portparol iranske vlade Ali Rabjei rekao je na konferenciji za novinare da će Iran ići preko ograničenja od 3,6 odsto za obogaćivanje uranijuma i da će novi procenat, kako je naveo, "biti baziran na našim potrebama", a druge detalje nije saopštio, prenijela je agencija AP.

Iran je takvu odluku donio godinu dana nakon što je američki predsjednik Donald Tramp jednostrano povukao SAD iz sporazuma.

Iran je upozoravao Evropu posljednjih sedmica da će početi da smanjuje obaveze preuzete sporazumom, ako ne utiče na SAD da ublaži sankcije Teheranu, zbog kojih je blokirana prodaja iranske nafte u inostranstvu, a visoki zvaničnici su sankcionisani.

Stručnjaci upozoravaju da povećanje obogaćivanja uranijuma i porast zaliha može dovesti do toga da Iran ima dovoljno materijala za pravljenje atomske bombe, a što Teheran kategorički negira tvrdeći da je riječ o mirnodopskim svrhama.

U posljednjoj minuti diplomatskog pokušaja, francuski predsjednik Emanuel Makron je u subotu telefonom sa iranskim kolegom Hasanom Rohanijem, obećavši mu da će pokušati da nađe rješenje do 15. jula, kako bi se nastavio dijalog između Irana i zapadnih sila.

Napetosti su počele da rastu u maju, kada su SAD poslale na hiljade dodatnih vojnika, nosača aviona i bombardera na Bliski istok, podsjeća agencija AP.

Potom je došlo do misterioznog požara na naftnom tankeru nedaleko od Ormuskog moreuza, napada pobunjenika, podržanih od strane Irana, u Jemenu na Saudijsku Arabiju i iransko obaranje američkog drona, što je sve dovelo do bojazni od šireg regionalnog konflikta, navodi AP.

Bonus video: