Iran dao rok od 60 dana Evropi za spasavanje nuklearnog sporazuma

Teheran je juče zaprijetio da neće poštovati još neke odredbe sporazuma "za 60 dana" ukoliko se ne pronađe rješenje i ne ispune iranski zahtjevi
688 pregleda 0 komentar(a)
Iranski predsjednik Hasan Rohani, Foto: Reuters
Iranski predsjednik Hasan Rohani, Foto: Reuters

Iranske vlasti saopštile su danas da će posljednja prilika za spasavanje međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu isteći za 60 dana, javila je agencija AP.

Portparol iranskog Ministarstva inostranih poslova Abas Musavi izjavio je danas da Iran više neće nuditi rokove za spasavanje sporazuma kada u septembru istekne 60 dana.

Teheran je juče zaprijetio da neće poštovati još neke odredbe nuklearnog sporazuma "za 60 dana" ukoliko se ne pronađe rješenje i ne ispune iranski zahtjevi.

"Nadamo se da ćemo uspjeti da pronađemo rješenje, jer ćemo u protivnom pokrenuti narednu etapu plana smanjivanja obaveza Irana prema nuklearnom sporazumu postignutom 2015. godine u Beču", izjavio je juče zamjenik ministra spoljnih poslova Abas Aragči.

Iranski zvaničnik je podsjetio da je njegova zemlja za opstanak sporazuma i dodao da se mere preduzete od maja o smanjenju obaveza prema sporazumu mogu povući ako se Iranu ispune zahtjevi, javio je Frans pres.

Ti zahtjevi se prvenstveno odnose na mogućnost Irana da prodaje svoju naftu i da ima spoljnu trgovinu zaobilazeći sankcije koje su SAD uvele Iranu poslije istupanja iz sporazuma.

Musavi je danas ponovio da je Iran i dalje otvoren za pregovore sa svojim evropskim partnerima i izrazio nadu da će "preduzeti korake napred" ka sprovođenju svojih obaveza.

Iranske vlasti saopštile su juče da nastavljaju da obogaćuju uranijum na nivo koji je zabranjen prema sporazumu. Dozvoljeni nivo je do 3,67 odsto.

Iranske mjere predstavljaju odgovor američkom povlačenju iz sporazuma i ponovnom uvodjenju sankcija.

Sporazum o iranskom nuklearnom sporazumu zaključili su 2015. u Beču Iran i šest velikih sila - SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka, poslije 12 godina krize o tom pogramu.

Bonus video: