Vlasti SAD zaplijenile brod na kome su članovi posade bili uhapšeni crnogorski pomorci

3085 pregleda 3 komentar(a)
Brod "MSC Gajane", Foto: BETA/AP
Brod "MSC Gajane", Foto: BETA/AP
Ažurirano: 08.07.2019. 20:37h

Američke vlasti su zaplijenile teretni brod na kojem su prošlog mjeseca otkrile gotovo 18 tona kokaina pošto je uplovio u luku u Filadelfiji.

Služba SAD za carinu i zaštitu granice u četvrtak je dobila nalog i zaplijenila brod "MSC Gajane" (Gayane) na kojem je 16. juna nađena droga.

To je bila najveća zapljena kokaina u istoriji američke carine.

Vlasnik broda je švajcarska kompanija Mediterejnien šiping (MSC Mediterranean Shipping Co). Nije objavljeno kolika je njegova vrijednost, prenio je Asošiejted pres.

Protiv najmanje šest članova posade broda podignuta je optužnica za posjedovanje kokaina, a istraga je i dalje u toku.

Specijalizovani sajt "Maritim egzekjutiv" objavio je sredinom juna da su među šest uhapšenih drugi oficir Budvanin Ivan Đurašević koji se već izjasnio krivim, kao i još tri mornara iz Crne Gore Boško Marković, Aleksandar Kavaja i Nenad Ilić.

Prije dolaska u Filadelfiju, brod "MSC Gajane" od 100.000 bruto-registarskih tona svraćao je u luke na Bahamima, u Panami, Kolumbiji i Peruu.

Prema dokumentima uz optužnicu, članovi posade "Gajanea" utovarili su drogu na brod tokom mnogobrojnih sastanaka s posadama malih čamaca na moru, a zatim su je sakrili u kontejnere s teretom.

Lokalni mediji izvijestili su da je kokain bio namijenjen isporuci u Holandiji i Francuskoj, a ne za američko tržište, prenio je "Maritim egzekjutiv".

Bonus video: