"NEĆEMO VIŠE IMATI POSLA"

Tramp "otkačio" ambasadora Britanije

Kim Derok je opisao američku administraciju kao nefunkcionalnu i nekompetentnu
3185 pregleda 2 komentar(a)
Kim Derok, Foto: Sait Serkan Gurbuz
Kim Derok, Foto: Sait Serkan Gurbuz

Predsjednik SAD Donald Tramp je juče rekao da „neće više imati posla“ sa britanskim ambasadorom u Vašingtonu koji je njegovu administraciju opisao kao „nefunkcionalnu“ i „nekompetentnu“.

„Ne poznajem ambasadora, ali njega ne vole niti o njemu misle dobro u SAD. Više nećemo imati posla sa njim,“ napisao je Tramp na Tviteru, takođe kritikujući odlazeću premijerku Terezu Mej.

Britanija je juče saopštila da je kontaktirala Vašington da izrazi žaljenje zbog curenja povjerljivih depeša u kojima je Kim Derok iznio sporne komentare.

„U kontaktu sa Trampovom administracijom, iznijeli smo stav da vjerujemo da je to curenje neprihvatljivo,“ rekao je novinarima portparol Tereze Mej. „Za žaljenje je, naravno, što se to desilo.“

Povjerljivi materijal je objavljen u listu „Mejl on sandej“.

U povjerljivim depešama svojoj vladi od 2017. do sada, Derok kaže da su izvještaji o sukobima u Bijeloj kući „uglavnom tačni“ a prošlog mjeseca je opisao konfuziju unutar administracije opvodom Trampove odluke da opozove vojni idar na Iran.

„Ne vjerujemo baš da će ova administracija postati značajno normalnija, manje disfukncionalna, manje nepredvidiva, manje podijeljena, manje diplomatski nezgrapna i nekompetentna,“ napisao je Derok u jednoj depeši.

Ministri su kazali da se ne slažu sa Derokom, iako je portparol Mejove rekao da ona ima puno povjerenje u njega.

Ministar spoljnih poslova Džeremi Hant je rekao: „Jasno sam rekao da ne dijelimambasadorovu procjenu američke vlade ili odnosa sa njom, ali podržavam njegovo pravo da iznese iskrenu procjenu.“ On je doadao da će se odgovorni za curenje suočiti sa „ozbiljnim posljedicama“.

„Ono što sada nećemo dozvoliti da se desi je bilo kakav prekid izvrsnih odnosa koje imamo sa SAD, koje su naš najbliži saveznik.“

U toku je istraga o tome ko stoji iza drugog ozbiljnog otkrivanja povjerljivog materijala ove godine.

Prije dva mjeseca, Mejova je smijenila ministra odbrane Gevina Vilijamsona nakon što su tajni razgovori u Savjetu za nacionalnu bezbjednost procurjeli u medije, a istraga je pokazala da je on odgovoran.

Preporučujemo za Vas