U 89. GODINI

Umro Henri Ros Pero: Uzdrmao političku scenu SAD, bio je ispred Buša i Klintona

Peroovo bogatstvo časopis "Forbs" je u aprilu ove godine procijenio na 4,1 milijardu američkih dolara
3809 pregleda 0 komentar(a)
Pero, Foto: Reuters
Pero, Foto: Reuters

Američki milijarder i nekadašnji nezavisni kandidat na izborima za predsjednika Sjedinjenjih Američkih Država (SAD), Henri Ros Pero preminuo je danas u 89. godini, javljaju mediji.

Pero, koji se kandidovao za predsjednika SAD u dva navrata - 1992. i 1996. godine, umro je nakon petomjesečne borbe sa leukemijom, izjavio je u ime porodice Džejms Fuler, prenosi CNBC.

"U biznisu i u životu Ros Pero je bio čovjek od integriteta i akcije. Pravi američki patriota i čovjek rijetke vizije, principa i dubokog saosjećanja, dodirnuo je živote bezbroj ljudi kroz čvrstu podršku vojsci i veteranima, kao i kroz svoje dobročinstvo", naveo je Fuler u saopštenju.

Pero je iza sebe ostavio suprugu Margo, petoro djece i 16 unučadi.

Peroovo bogatstvo časopis "Forbs" je u aprilu ove godine procijenio na 4,1 milijardu američkih dolara.

Pero se kandidovao na iborima za predsjednika SAD 1992. kao nezavisni kandidat, pokupio simpatije Amerikanaca koji su bili i protiv republikanaca i protiv demokrata.

Uzdrmao je javnost kada je prema Galupovom istraživanju pet mjeseci pred izbore imao 39 odsto podrške i bio ispred kandidata republikanaca Džordža Buša starijeg koji je imao podršku 31 odsto ispitanika i kandidata demokrata Bila Klintona kojeg je podržavalo 25 odsto ispitanika.

Međutim, samo mjesec dana kasnije ponovo je uzdrmao javnost jer se povukao iz predsjedničke trke.

Nakon nekoliko sedmica ponovo se vratio u trku za predsjednika, rekavši da se povukao jer su "republikanske varalice kovale zavjeru da unište vjenčanje njegove kćerke".

Na izborima je osvojio 19 odsto glasova i završio na trećem mjestu, iza Klintona koji je dobio 43 i Buša koji je osvojio 37,5 odsto glasova.

U drugom pokušaju da osvoji predsjednički mandat 1996. Pero je osnovao svoju Reformsku stranku ali je osvojio tek nešto više od osam odsto glasova.

Karijeru je počeo kao prodavac u kompjuterskoj kompaniji IBM, ali 1962. je pokrenuo dvije softverske kompanije koje je kasnije prodao za nekoliko milijardi dolara.

Kad su dvojica njegovih zaposlenih 1978. zatvorena u Iranu zbog davanja mita, organizovao je grupu komandosa sastavljenu od svojih zaposlenika i unajmio bivšeg pukovnika "Zelenih beretki" (Specijalne snage Američke vojske) da ih oslobodi, prenosi HINA.

Jedan njegov lokalni zaposlenik usmjerio je gomilu koja je protestovala protiv iranskog šaha Reze Pahlavija da napadne zatvor što je omogućilo zaposlenicima njegove kompanije da pobjegnu.

Potom su s drugim zaposlenicima njegove kompanije prokrijumčareni iz Irana.