Trampov gnijev - biti diplomata je opasno u eri curenja informacija

Premda diplomate nastoje da se ljubazno osmjehuju, da imaju takta i određenu stabilnost predstavljajući svoju zemlju u inostranstvu, s druge strane obavljaju i diskretniju misiju. Oni moraju svojoj zemlji da šalju iskrene i nepokolebljive izvještaje
1095 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.07.2019. 11:43h

Gnijev Donalda Trampa poslije objavljivanja dopisa britanskog ambasadora u Vašingtonu svjedoči o poziciji diplomata koji moraju da koriste uglađene protokolarne formulacije, ali to može da bude i potencijalno opasna funkcija u eri curenja informacija, ocijenila je danas agencija Frans pres.

Američki predsjednik je u utorak upotrijebio nediplomatski jezik opisujući britanskog ambasadora Kima Deroka kao "nadobudnog glupaka".

Prema diplomatskim dopisima ambasadora zemlje koja se dodvorava američkom milijarderu kako bi očuvala specijalne veze sa SAD, navodi se da je Tramp nestabilan i nesposoban.

Premda diplomate nastoje da se ljubazno osmjehuju, da imaju takta i određenu stabilnost predstavljajući svoju zemlju u inostranstvu, s druge strane obavljaju i diskretniju misiju. Oni moraju svojoj zemlji da šalju iskrene i nepokolebljive izvještaje.

Najbolji prikaz pozicije diplomata predstavlja objavljivanje oko 250.000 američkih diplomatskih nota o stranim zvaničnicima, koje je 2010. godine otkrio Vikiliks.

Bret Bruen, bivši američki diplomata za vrijeme predsjednika Baraka Obame, ocojenio je da će incident sa britanskim ambasadorom imati posljedice na način rada diplomata.

"Vjerovatno će ambasadori i diplomate svoje kritične komentare davati u telefonskim razgovorima ili na video konferencijama. Te linije su barem obezbijeđene i do sada nisu bile predmet hakerskog napada", rekao je Bruen.

Bivši diplomata je rekao da se Tramp suoči sa surovom diplomatskom realnošću, jer je vjerovao u prijateljstvo Britanaca koji su mu postavili crveni tepih tokom njegove nedavne posjete Londonu.

"Zemlje i ambasadori većinom djeluju u sopstvenom interesu, tako što će vam reći ono što treba da se kaže kako bi pridobili vaše povjerenje i podršku", rekao je Bruen.

Diplomatske depeše predstavljaju evropsko diplomatsko nasljeđe u vrijeme kada su izaslanici putovali od mjesta do mjesta noseći dopise u diplomatskim koferima.

Ti koferi i dalje su zaštićeni međunarodnim zakonima, a SAD ih koriste za slanje nekih povjerljivih i tajnih dokumenata.

U američkom Ministarstvu inostranih poslova kao i u drugim zemljama, pisanje tih depeša je postalo umijeće kojem se uče mlade diplomate. Tako su neke diplomate iznenada pohvaljene tokom otkrivanja depeša putem Vikiliksa.

Jedan od primjera je pohvala američkom diplomati u Moskvi koji je tadašnjeg predsjednika Rusije Dmitrija Medvedeva uporedio sa Betmenom u odnosu na Vladimira Putina.

Ipak su neke od otkrivenih diplomatskih depeša dovele diplomate u neprijatne i neodržive situacije.

Američki diplomata u Libiji je na primjer morao da napusti zemlju nakon što je napisao da tadašnjeg lidera Moamera el Gadafija privlači jedna "zanosna plavuša" koja je bila medicinska sestra iz Ukrajine.

Bonus video: