Derok podnio ostavku na mjesto ambasadora Velike Britanije u SAD

Derok je posljednjih dana dospio u žižu javnosti nakon što su diplomatske depeše otkrile da je ocjenio da je administracija predsjednika SAD Donalda Trampa nesposobna i disfunkcionalna
2159 pregleda 4 komentar(a)
Derok, Foto: BETA/AP
Derok, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 10.07.2019. 13:18h

Kim Derok podnio je ostavku na mjesto ambasadora Velike Britanije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), javlja BBC.

Derok je posljednjih dana dospio u žižu javnosti nakon što su diplomatske depeše otkrile da je ocjenio da je administracija predsjednika SAD Donalda Trampa nesposobna i disfunkcionalna.

Derok je ocijenio da je mala verovatnoća da će se poboljšati, otkrivaju diplomatske depeše koje su u prošle nedjelje procurile u javnost.

Dokumenta koja je ranije objavio "Mejl on Sandej" sadrže veoma kritične komentare Deroka o trenutnom stanju Trampove administracije i pružaju rijedak uvid u to kako neki visoki britanski diplomata gleda na vladu najbližeg saveznika svoje zemlje.

"Ne verujemo baš da će ova administracija postati suštinski normalnija, manje disfunkcionalna, manje nepredvidiva, manje podijeljena, manje diplomatski nespretna i nesposobna", napisao je Derok u jednom od nizu procurjelih dokumenata koji se odnose na period od 2017. do danas.

Tramp je 8. jula rekao da "neće više imati posla" sa britanskim ambasadorom u Vašingtonu.

"Ne poznajem ambasadora, ali njega ne vole niti o njemu misle dobro u SAD. Više nećemo imati posla sa njim," napisao je tada Tramp na Tviteru, takođe kritikujući odlazeću premijerku Terezu Mej.

Tramp je juče izjavio da je britanski ambasador u Vašingtonu "veoma glup tip" i ponovo kritikovao britansku premijerku Terezu Mej da su pregovori o Bregzitu "katastrofalni".

Bonus video: