Velika Britanija tvrdi: Iranski brodovi pokušali da spriječe britanski da prođe kroz Ormuski moreuz

"Zabrinuti smo zbog ove akcije i dalje pozivamo iranske vlasti da deeskaliraju situaciju u regionu", navela je britanska vlada
2721 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Ormuskog moreuza, Foto: Reuters
Detalj iz Ormuskog moreuza, Foto: Reuters

Velika Britanija je danas saopštila da su tri iranska broda bezuspješno pokušala da spriječe britanski brod da prođe kroz Ormuski moreuz.

Navedeno je da su se Iranci povukli nakon što su dobili "verbalno upozorenje" s broda britanske ratne mornarice koji je pratio tanker.

"Zabrinuti smo zbog ove akcije i dalje pozivamo iranske vlasti da deeskaliraju situaciju u regionu", navela je britanska vlada.

Iranska Revolucionarna garda je negirala britanske navode o konfrontaciji i navela da bi bez odlaganja izvršila naređenje da zaplijeni bilo koji brod kada bi takvo naređenje dobila.

Poludržavna agencija Fars je danas prenijela izjavu u kojoj se navodi da "nije bilo sukoba sa stranim brodovima, a posebno ne engleskim".

Današnja dešavanja su najnovija eskalacija napetosti u Persijskom zalivu.

Gibraltar je prošle nedjelje zaplijenio iranski tanker zbog navodnog pokušaja kršenja sankcija UN na izvoz nafte u Siriju. Teheran je upozorio da će taj postupak imati posljedice.

Bonus video: