JEDNOSTRANAČKI SISTEM OSTAJE NA SNAZI

Kuba ima novi izborni zakon, razdvaja se funkcija premijera i predsjednika

Pozicije predsjednika i premijera postojale su do 1976. kada su nestale istovremeno sa izglasavanjem prvog socijalističkog ustava. U to su vrijeme dvije funkcije spojene u jednu, predsjednika Državnog vijeća, izvršnog tijela parlamenta
521 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada kubanske skupštine u Havani, Foto: Shutterstock
Zgrada kubanske skupštine u Havani, Foto: Shutterstock

Kubanski parlament usvojio je novi izborni zakon koji predviđa dužnost predsjednika države i premijera, ali ne i uvođenje višestranačkog sistema.

Zajedno sa parlamentarnim predstavnicima, novi zvaničnici bit će birani u Nacionalnu skupštinu na mandat od pet godina i maksimalno dva uzastopna mandata.

Novi izborni zakon jednoglasno je odobren, a sjednici je prisustvovao i bivši predsjednik Raul Kastro, koji je ostao na čelu uticajne Komunističke stranke Kube, kao i sadašnji predsjednik Migel Dijaz Kanel.

Očekuje se da će Dijaz Kanel ostati na čelu države i da će imenovati novog premijera, za dužnost za koju još nema službenih kandidata.

Dijaz Kanel je prvi kubanski predsjednik u skoro šest decenija koji ne dolazi iz porodice Kastro.

Pozicije predsjednika i premijera postojale su do 1976. kada su nestale istovremeno sa izglasavanjem prvog socijalističkog ustava. U to su vrijeme dvije funkcije spojene u jednu, predsjednika Državnog vijeća, izvršnog tijela parlamenta.

Kuba je u april usvojila novi ustav koji je dopustio ekonomsko otvaranje, do čega dolazi u vrijeme rastuće zabrinutosti zbog pogoršanja privrednog stanja u zemlji.

Novi je ustav odobren s podrškom od više od 86 posto na referendumu u februaru, prenosi Hina.

Po novom bi zakonu broj mjesta u parlamentu sa 605 bio smanjen na 474.

Uprkos promjenama, sama suština političkog sistema ostaje nepromijenjena. To je i dalje jednostranački sistem u kome Komunistička stranka postavlja sve kandidate za ulazak u parlament kroz odbore za imenovanja.