Procurjela depeša: Tramp izašao iz iranskog sporazuma iz inata Obami

"Administracija se oslanja na akt diplomatskog vandalizma izgleda zbog ideoloških razloga i razloga ličnosti .. radi se o Obaminom sporazumu", napisao je ambasador Kim Derok u diplomatskoj depeši maja 2018. godine, prenosi britanaski dnevnik Mejl on Sandej (Mail on Sunday)
3798 pregleda 1 komentar(a)
Donald Tramp, njegova supruga Melanija Tramp i Barak Obama, Foto: BETA/AP
Donald Tramp, njegova supruga Melanija Tramp i Barak Obama, Foto: BETA/AP

Američki predsjednik Donald Tramp se povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma iz "diplomatskog vandalizma", iz inata svom prethodniku Baraku Obami, napisao je bivši britanski ambasador u Vašingtonu Kim Derok u novootkrivenom šokantnom dopisu Dauning stritu, prenosi Mejl on sandej.

To proizilazi iz nove procurjele diplomatske depeše bivšeg britanskog ambasadora u SAD, objavljene danas.

"Administracija se oslanja na akt diplomatskog vandalizma izgleda zbog ideoloških razloga i razloga ličnosti .. radi se o Obaminom sporazumu", napisao je ambasador Kim Derok u diplomatskoj depeši maja 2018. godine, prenosi britanaski dnevnik Mejl on Sandej (Mail on Sunday).

Ovaj dokument dio je druge serije povjerljivih izvještaja koji su procurili i objavljeni su danas u tom britanskom dnevniku.

Prvi telegrami kritični prema Trampovoj administraciji, koji su se pojavili u medijima prije nedjelju dana, izazvali su bijesnu reakciju američkog predsjednika i ostavku britanskog ambasadora Deroka.

Britanski list objavio je najnovije procurjele dokumente i pored upozorenja britanske policije da mediji to ne rade.

U maju 2018. godine, Boris Džonson, tadašnji britanski ministar spoljnih poslova otišao je u Vašington da pokuša da ubijedi američkog predsjednika da ne izvuče SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. sa svjetskim silama.

U depeši poslatoj poslije toga ambasador Kim Derok otkrio je podjele u Trampovom timu oko te odluke, i kritikovao je nedostatak dugoročne strategije Bijele kuće.

"Ne mogu da formulišu nikakvu strategiju za dan poslije i kontakti sa Stejt departmentom jutros ne ukazuju ni na kakav plan za pružanje ruke partnerima i saveznicima, bilo u Evropi ili u regionu", napisao je ambasador.

On je takođe prenio da se američki državni sekretar Majk Pompeo "suptilno distancirao i govorio o 'odluci predsjednika'" za vrijeme razgovora sa Borisom Džonsonom.

Prema bivšem britanskom ambasadoru Majk Pompeo je nagovijestio da je beuzspešno pokušao da 'proda' revidiran tekst sporazuma Donaldu Trampu, piše Mejl on Sandej.

Nuklearni sporazum je postignut 2015. između Irana i šest svjetskih sila - SAD, Kine, Rusije, Velike Britanije, Francuske i Njemačke i omogućio je ukidanje dijela sankcija Teheranu u zamjenu za iransko obavezivanje da neće razvijati nuklearno oružje.

Tramp je 8. maja 2018. najavio da se SAD povlači iz sporazuma.

Ranije procurjele depeše, prošle nedjelje, u kojima Tramp nije prikazan u mnogo povoljnom svjetlu izazvale su buru između Velike Britanije i njenog bliskog saveznika SAD.

Ambasador Derok podnio je ostavku u srijedu ocijenivši da je nemoguće da više obavlja taj posao.

Britanska vlada naložila je istragu o izvoru curenja povjerljivih dokumenta i policija je otvorila istragu o mogućem kršenju Zakona o zvaničnim tajnama.

U tim istragama identifikovan je izvor curenja, piše danas Sandej tajms.

Prema tom listu, osumnjičeni je britanski zvaničnik koji je imao pristup arhivama ministarstva spoljnih poslova.

Britanska policija juče je optužena da prijeti slobodi štampe pošto je uputila upozorenje medijima da ne objavljuju povjerljive dokumente.

Bonus video: