Tramp: Tilerson i ja se nismo slagali, ne razmišljamo na isti način

Dva zvaničnika Bijele kuće rekla su da je Tilersonu rečeno u petak da je smijenjen, mada nije bilo jasno ko ga je smijenio
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.03.2018. 15:28h

Predsjednik SAD Donald Tramp kazao je danas da se nije slagao s državnim sekretarom Reksom Tilersonom koga je danas smijenio, posebno navodeći iransko nuklearno pitanje.

"Dobro smo sarađivali, ali se nismo slagali o nekim stvarima", dobacio je Tramp novinarima u bašti Bijele kuće pred polazak za Kaliforniju.

"Kad pogledate sporazum o iranskom nuklearnom pitanju, ja sam mislio da je užasan, a on (Tilerson) je mislio da je sporazum OK", rekao je Tramp i dodao da njih dvojica "ne razmišljaju na isti način".

Tramp je danas iznenada smijenio šefa diplomatije Tilersona i na njegovo mjesto postavio dosadašnjeg direktora CIA Majka Pompea.

Iako se već duže pričalo da Tramp planira da smijeni Tilersona, Tramp je rekao da je ro odlučio "tek nedavno" i to "samostalno". Tilerson će "sad biti mnogo srećniji" rekao je Tramp.

Dva zvaničnika Bijele kuće rekla su da je Tilersonu rečeno u petak da je smijenjen, mada nije bilo jasno ko ga je smijenio, prenosi agencija AP.

Jedan zvaničnik Stejt departmenta je danas rekao da Reks Tilerson nije ni razgovarao s predsjednikom Trampom i da nije upoznat zašto je otpušten.

"Državni sekretar nije jutros razgovarao s predsjednikom i ne zna razloge (smjenjivanja), ali je zahvalan što je mogao da bude u slžbi, a i dalje misli da je služenje javnosti plemenit zadatak zbog kojeg ne treba žaliti", rekao je Stiv Goldstin, visoki zvaničnik Stejt departmenta.

Tilerson je skratio turneju po Africi i krenuo kući nekoliko sati prije Trampove objave.

Bonus video: