Vicelu je rast broja policijskih ubistava normalan: Ako ne želite da umrete, ne šetajte ulicom s puškom

Prema njegovim riječima, "istraga će uskoro pokazati" da je jedna od najvećih kriminalnih grupa u Brazilu, koja kontroliše trgovinu drogom u mnogim favelama u Riju, Crvena komanda, povezana s libanskim Hezbolahom. Vicel nije iznio nikakve dokaze za tu tvrdnju
1242 pregleda 0 komentar(a)
Vicel, Foto: BETA/AP
Vicel, Foto: BETA/AP

Guverner Rio de Žaneira Vilson Vicel je povodom sve većeg broja policijskih ubistava u toj brazilskoj državi rekao da je "normalno" da taj broj raste kao i da će po svoj prilici i dalje rasti za vrijeme njegove administracije.

Vicel je naveo da je visok broj policijskih ubistava posljedica njegove politike "sukobljavanja s teroristima", što je njegov termin za bande trgovaca drogom.

"To je normalno. Živimo u stanju sukoba i kriminalci testiraju granice policije i vlade", rekao je Vicel, guverner poznat po kontroverznim izjavama i bliskim vezama s ekstremno desničarskim predsjednikom Brazila Žairom Bolsonarom.

Policija države Rio de Žaneiro je u prvih pet mjeseci ove godine ubila 714 osoba, skoro pet svakog dana. To je, prema zvaničnim podacima, za petinu više nego u 2018.

Vicel, nekadašnji sudija i vojnik, ne pridaje veliki značaj tom povećanju i pripisuje ga "snažnom udaru" policije na kriminalce.

Prema njegovim riječima, "istraga će uskoro pokazati" da je jedna od najvećih kriminalnih grupa u Brazilu, koja kontroliše trgovinu drogom u mnogim favelama u Riju, Crvena komanda, povezana s libanskim Hezbolahom. Vicel nije iznio nikakve dokaze za tu tvrdnju.

"Hoćemo li da budemo tolerantni prema Hezbolahu, koji bombama i raketama napada narod Izraela? Ne, djelovaćemo surovo, kao što to radi Izrael. Poruka je jasna: ako ne želite da umrete, ne šetajte se ulicom s puškom", rekao je Vicel stranim novinarima.

Prema zvaničnim podacima, policijska ubistva u Riju su na najvišem nivou od 2003. kada je počelo vođenje te statistike. Broj ubistava koja su počinili kriminalci je od početka godine u padu od 24 odsto.

Vilson Vicel je od praktično nepoznate ličnosti do guvernera Rio de Žaneira dospio zalaganjem za nultu toleranciju prema kriminalcima, što je imalo odjeka kod glasača u toj veoma nasilnoj brazilskoj državi.

On je tokom kampanje predlagao da se helikopteri koriste kao platforme za snajperiste koji bi gađali svakoga ko nosi oružje.

Politikolog Maurisio Santoro kaže da Vicelov uspon treba posmatrati u kontekstu sveopšteg nepovjerenja u političku klasu i ekonomske krize koja je pogodila Rio.

"Kao i Bolsonaro, javnosti nepoznati Vicel profitirao je od trenutnog stava da je čitava politička elita korumpirana i nesposobna da ponudi alternativu. Mnogi se opredjeljuju za žestok pristup iz očajanja i zbog toga što vlasti nemaju nikakvu ideju o nasilju kom su izloženi", naveo je Santoro.

Bonus video: