Sudan: Vojska i prodemokratski pokret potpisali sporazum o podjeli vlasti

"Ovo je istorijski trenutak za zemlju", rekao je zamjenik šefa sudanskog vladajućeg Vojnog savjeta Mohamed Hamdan Dagalo, prenijela je agencija Frans pres
212 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Kartuma, Foto: Reuters
Detalj iz Kartuma, Foto: Reuters

Sudanska vojska i prodemokratski pokret potpisali su danas politički dokument, dio sporazuma o podjeli vlasti kojim treba da se okonča kriza u zemlji poslije više nedjelja blokiranih pregovora.

Dvije strane, predstavnici vladajućeg Vojnog savjeta i Snage za proglas slobode i promjene, koji predstavlja demonstrante, potpisali su tzv. političku deklaraciju, jedan od dva dokumenta koji su dio sporazuma.

Drugi dokument, Ustavna deklaracije, će, kako se očekuje, biti potpisan u roku od nekoliko dana.

Ceremonija potpisivanja održana je danas u glavnom gradu Sudana Kartumu poslije cjelonoćnih razgovora da se riješi kriza a predstavnici obje strane su se rukovali.

Ovo potpisivanje je ključni korak u tranziciji zemlje poslije višemjesečnih uličnih protesta koji su, u aprilu ove godine, podstakli vojsku da svrgne vladara Omara al Bašira i preuzme vladanje zemljom.

"Ovo je istorijski trenutak za zemlju", rekao je zamjenik šefa sudanskog vladajućeg Vojnog savjeta Mohamed Hamdan Dagalo, prenijela je agencija Frans pres.

Bonus video: