Otkrivene tajne lokacije? Evo gdje SAD drže nuklearno oružje u Evropi

Vašington Post piše kako ni SAD, ni njegove evropske saveznice ne pričaju otvoreno o lokacijama gdje se nalazi američko oružje na evropskom kontinentu
3791 pregleda 3 komentar(a)
Sjedište NATO u Briselu, Foto: Reuters
Sjedište NATO u Briselu, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.07.2019. 13:21h

Bezbjednosni komitet Parlamentarne skupštine NATO nedavno je greškom objavio dokument s tajnim lokacijama nuklearnog oružja Alijanse u Evropi.

Kako piše američki dnevnik Vašington Post, iz dokumenta se vidi kako Sjedinjene Američke Države (SAD) čuvaju dio svog nuklearnog arsenala u Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.

Dokument "Nova era za nuklearno odvraćanje? Modernizacija, kontrola oružja i savezničke nuklearne sile" prvobitno je objavljen u aprilu, ali Vašington Post navodi da je belgijski list "De Morgen" tek u utorak objavio dio u kome se spominju lokacije oružja, prenosi Al Džazira Balkans.

"Ove bombe se nalaze u šest američkih i evropskih baza - Kleine Brogel u Belgiji, Buechel u Njemačkoj, Aviano i Ghedi-Torre u Italiji, Volkel u Holandiji i Indžirlik u Turskoj", navodi se u dijelu dokumenta koji je objavio belgijski list, piše Vašington Post.

Vašington Post piše i kako De Morgen nije precizirao izvor na koji se pozivaju.

"Spominju se samo avioni"

U posljednjoj verziji dokumenta Parlamentarne skupštine NATO, koja je objavljena prošle sedmice, ne spominju se više specifične lokacije oružja, već samo avioni koji imaju mogućnost nositi nuklearno oružje.

Autor izvještaja, kanadski senator Džozef Dej, kaže kako su sve informacije koje je koristio u tekstu javno dostupne i kako je aprilski dokument predstavljao nacrt.

Vašington Post piše kako ni SAD, ni njegove evropske saveznice ne pričaju otvoreno o lokacijama gdje se nalazi američko oružje na evropskom kontinentu.

Neimenovani zvaničnik je za ovaj američki dnevnik kazao kako dokument Parlamentarne skupštine NATO nije zvaničan dokument Alijanse.

Međutim, Vašington Post ističe kako su mnogi evropski mediji dokument prihvatili kao konačnu potvrdu činjenice da SAD skladišti svoje oružje u Evropi.

Bonus video: