Doživotna kazna zatvora za El Čapa

El Čapo se nalazi u njujorškom zatvoru od izručenja 19. januara 2017. Uhapšen je u januaru 2016. u Meksiku i izručen je SAD-u godinu dana kasnije po optužnici za trgovinu narkoticima, ubistva, otmice i druga krivična djela
11555 pregleda 10 komentar(a)
El Čapo, Foto: Reuters
El Čapo, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.07.2019. 17:03h

Meksički narko diler Hoakin Gusman, poznatiji kao El Čapo osuđen je na doživotnu kaznu zatvora plus 30 godina, po svih 10 tačaka za koje je osumnjičen.

Presudu je izrekao sudija u Bruklinu.

Sud je takođe naložio El Chapu da plati 12,6 milijardi dolara naknade.

"Ovaj slučaj je jednostavno bio inkvizicija, suđenje je bilo obična predstava. Ovdje nije bilo pravde", rekao je El Čapov branilac nakon izricanja presude.

El Čapo se nalazi u njujorškom zatvoru od izručenja 19. januara 2017. Uhapšen je u januaru 2016. u Meksiku i izručen je SAD-u godinu dana kasnije po optužnici za trgovinu narkoticima, ubistva, otmice i druga krivična djela.

Vođa narko kartela Sinaloa uhapšen je šest mjeseci pošto je pobjegao iz strogo čuvanog zatvora tako što su pripadnici njegovog kartela iskopali 1,5 kilometara dugi tunel.

U pojedinim krugovima smatra se da je El Čapo premašio uticaj koji je imao poznati kolumbijski narko bos Pablo Eskobar i da je imao uticaj kao čuveni američki gangster Al Kapone.

Tačan datum rođenja Gusmana nije poznat, jer se pominju dva datuma - 23. decembra 1954. i 4. april 1957. Nadimak "el chapo" (čapo - nizak na španskom jeziku) dobio je zbog visine od metar i 68 centimetara.

Bonus video: