Ko je Majk Pompeo: Ratoboran prema Pjongjangu, ubio bi Snoudena i zabranio abortuse

Kao i Tramp, Pompeo je otvoreni kritičar Irana i poziva na odbacivanje sporazuma iz 2015. kojim su Teheranu ublažene sankcije u zamjenu za ograničenje iranskog nuklearnog programa
7 komentar(a)
Majk Pompeo, Foto: Reuters
Majk Pompeo, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.03.2018. 17:24h

Direktor američke Centralne obavještajne agencije Majk Pompeo, koga je predsjednik SAD Donald Tramp danas najavio kao novog državnog sekretara umjesto Reksa Tilersona, važi za jednog od najratobornijih glasova u pogledu Sjeverne Koreje među Trampovim najbližim saradnicima.

Pompeo (54), koji redovno izvještava Trampa o obavještajnim pitanjima, minimalizovao je značaj razmjera ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016, istakavši da Moskva decenijama nastoji da utiče na izbore u SAD, navodi Rojters.

U februaru, Pompeo je branio razgovore koje je tog mjeseca u sedištu CIA-e imao s ruskim obavještajnim šefovima, podsjeća Tanjug.

Kao i Tramp, Pompeo je otvoreni kritičar Irana i poziva na odbacivanje sporazuma iz 2015. kojim su Teheranu ublažene sankcije u zamjenu za ograničenje iranskog nuklearnog programa, a u oktobru je rekao da se Iran „nemilosrdno trka za prevlast u regionu”.

Na čelu CIA-e, Pompeo je podržao američku vladu u temeljnom prikupanju podataka o komunikacijama Amerikanaca.

U autorskom članku objavljenom 2016, pozvao je na sakupljanje „podataka o podacima” u vezi s telefonskim komunikacijama u SAD i kombinovanje tih podataka sa informacijama o finansijama i načinu života kako bi se oformila jedinstvena baza podataka.

Prije nego što je u januaru došao na čelo CIA-e, Pompeo je bio konzervativni republikanski član Predstavničkog doma iz Kanzasa.

Pompeo je jednom rekao da bi Edvard Snouden, bivši pripadnik Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), koji je pustio u javnost tajne podatke i koji sada živi u Rusiji, za ono što je učinio, treba da bude osuđen na smrtnu kaznu.

"Trebalo bi ga vratiti iz Rusije, a mislim da bi odgovarajući ishod bila smrtna kazna zbog toga što je moje prijatelje, svoje prijatelje koji danas služe u vojsci, izložio ogromnom riziku zbog informacija koje je ukrao i potom predao stranim silama ", rekao je Pompeo.

Pompeo, koji je evanđelistički hrišćanin, je protiv pobačaja pa čak i u slučajevima silovanja i incesta, kaže AP, a dopustio bi ga samo u slučaju da je majčin život u opasnosti. Pompeo je takođe glasao protiv planiranog roditeljstva, nazvavši ga "najvećim komercijalnim trgovcem abortusa u SAD". Smatra da država ne smije da finansira praktikovanje abortusa, podsjeća hrvatski Express.

Inače, Pompeo je penzionisani oficir američke kopnene vojske, a diplomirao je na Vojnoj akademiji SAD u Vest Pointu i na Pravnom fakultetu Univerziteta Harvard, navodi britanska agencija.

Tramp je danas objavio da će novi državni sekretar biti šef CIA Majk Pompeo, a da na njegovo mjesto dolazi Đina Haspel.

„Majk Pompeo, direktor CIA, postaće naš novi državni sekretar. On će odraditi fantastičan posao. Hvala Reks Tilersonu za njegovu službu. Đina Haspel postaće novi direktor CIA i prva žena na tom mjestu. Čestitke svima”, napisao je Tramp na Tviteru.

Bonus video: