KONTROVERZNA PODRŠKA

SAD jačaju vojno prisustvo u Saudijskoj Arabiji usred tenzija sa Iranom

Očekuje se da će 500 vojnika otići u vazduhoplovnu bazu Princ Sultan, koja se nalazi u pustinji istočno od saudijske prestonice Rijada, prenosi CNN
1052 pregleda 1 komentar(a)
Američka vojska: Ilustracija, Foto: Shutterstock
Američka vojska: Ilustracija, Foto: Shutterstock

Administarcija američkog predsjednika Donalda Tarampa pojačaće vojne odnose sa Saudijskom Arabijom slanjem stotina vojnika u tu zemlju, usred tenzija sa Iranom.

Očekuje se da će 500 vojnika otići u vazduhoplovnu bazu Princ Sultan, koja se nalazi u pustinji istočno od saudijske prestonice Rijada, prenosi CNN, pozivajući se prema navodima dvojice neimenovanih američkih vojnih zvaničnika.

Mali broj vojnika i pomoćnog osoblja već je na licu mjesta, a obavljene su i početne pripreme za bateriju raketnog odbrambenog sistema "patriot", kao i za poboljšanje piste i aerodroma, rekli su zvaničnici.

SAD su htjele tamo da stacioniraju vojsku već neko vrijeme, jer prema bezbjednosnim procjenama, iranske rakete bi teško pogodile ciljeve na tako udaljenom području, prenosi Tanjug.

Odluka je usledila nakon što su odnosi SAD i Saudijske Arabije i dalje izuzetno osjetljivi zbog ubistva novinara Džamala Kašogija.

Trampova administracija je, međutim, saopštila da je posvećena pokušaju da pomogne u zaštiti Saudijske Arabije od agresije Irana.

Prošlog mjeseca američka administracija je saopštila da će poslati još 1.000 vojnika na Bliski istok u trenutku kada se napetost u Iranu rasplamsala, ali nije precizirala u koje zemlje će oni ići.

Snage koje idu u Saudijsku Arabiju su dio ovog paketa.

Američiki Kongres nije zvanično obaviješten o raspoređivanju, iako je jedan zvaničnik rekao za CNN da im je data neformalna informacija, a najava se očekuje naredne sedmice.

U obavještenju Kongresu biće dati precizniji detalji o američkim vojnim angažmanima u regionu koji su već javno objavljeni.

Preporučujemo za Vas