Tilerson se obratio nakon otkaza: Pritisak na Pjongjang uspio iznad očekivanja

Odlazeći šef Stejt departmenta rekao je da su „postignuti prekidi vatre u Siriji, ali da još mnogo više ostaje da se učini”
4 komentar(a)
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.03.2018. 20:17h

Odlazeći državni sekretar SAD Reks Tilerson obratio se novinarima nekoliko sati nakon otkaza koji mu je uručio predsjednik Donald Tramp, i najavio da će Stejt department zvanično napustiti 31. marta i „vratiti se privatnom životu”.

AP prenosi da je Tilerson, nakon otkaza koji američka agencija ocjenjuje neceremonijalnim, odnosno neučtivim, kazao da će do kraja dana prenijeti dužnosti na zamjenika državnog sekretara SAD Džona Salivana, prenosi Tanjug.

„Ono što je bitno jeste da se obezbijedi uredna i glatka tranzicija tokom perioda u kojem zemlja (SAD) nastavlja da se suočava sa značajnim izazovima u domenu politike i nacionalne bezbjednosti”, kazao je Tilerson u krcatoj sobi za brifinge medija u Stejt departmentu, prenosi Rojters.

Tilerson je iznio nekoliko spoljnopolitičkih poruka, kazavši da „ukoliko Rusija nastavi sadašnjim putem, postajaće sve izolovanija”, a da „predstoji još mnogo posla da bi se razvio jasan odnos sa Kinom”.

Odlazeći šef Stejt departmenta rekao je da su „postignuti prekidi vatre u Siriji, ali da još mnogo više ostaje da se učini”, kao i „da je kampanja maksimalnog pritiska na Sjevernu Koreju uspjela iznad svih očekivanja”.

Bonus video: