POSLIJE DECENIJU I PO

Amerikanci se vraćaju u vojnu bazu u Saudijskoj Arabiji

Neimenovani američki zvaničnici kažu da su u bazu već stigli neki vojnici, kao i raketni sistem "patriot"
1149 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Poslije decenije i po Sjedinjene Američke Države ponovo šalju svoju vojsku i vojne resurse u vazdušnu bazu u Saudijskoj Arabiji, a nakon eskalacije tenzija u Persijskom zaliivu.

SAD će između ostalog uputiti više od 500 vojnika, borbene avione i odbrambene raketne sisteme u bazu "Princ sultan" južno od Rijada.

Ova baza bila je sjedište američkih vazdušnih snaga na Bliskom istoku 90-tih godina, ali ju je Vašington napustio poslije svrgavanja iračkog predsjednika Sadama Huseina 2003.

Pentagon je prethodno odobrio slanje američkih vojnika i resursa u Saudijsku Arabiju, dodavši da bi to trebalo da posluži u cilju dodatnog odvraćanja "neposrednih prijetnji", prenosi Rojters.

Neimenovani američki zvaničnici kažu da su u bazu već stigli neki vojnici, kao i raketni sistem "patriot", prenosi AP.

Rijad i Vašington nedjeljama su radili na sporazumu i on, kako se dodaje, je konkretna reakcija na iransku zapljenu britanskog tankera u Persijskom zalivu.

Povratak američkih borbenih snaga u Saudijsku Arabiju poslije 16 godina, ima vojni aspekt, ali istovremeno donosi i političke i diplomatske komplikacije Trampovoj administraciju koju kritičari optužuju za snishodljivost prema Saudijcima poslije ubistva novinara Džamala Kašogija, navodi AP.

Zbog toga mnogi u Kongresu dovode u pitanje višedecenijski američko-saudijski bezbjednosni savez i protive se novim isporukama oružja Rijadu.

Preporučujemo za Vas