Pogledajte novi snimak zapljene britanskog tankera: Iranski komandosi u crnim fantomkama i vojnim uniformama...

Zapljena britanskog broda izazvala je osude iz Velike Britanije i njenih evropskih saveznika koji i dalje pozivaju na deeskalaciju tenzija u tom strateški važnom prolazu u oblasti Persijskog zaliva
11589 pregleda 13 komentar(a)
Stena Impero tanker, Foto: Reuters
Stena Impero tanker, Foto: Reuters

Iranska zapljena britanskog naftnog tankera bila je odgovor na ulogu Velike Britanije u prethodnoj zapljeni iranskog tankera, izjavili su danas visoki zvaničnici Irana.

Na novoobjavljenom snimku zapljene britanskog tankera "Stena impero" vidi se kako se iranski komandosi u crnim fantomkama i vojnim uniformama spuštaju iz helikoptera na brod u Ormuskom moreuzu.

Zapljena britanskog broda izazvala je osude iz Velike Britanije i njenih evropskih saveznika koji i dalje pozivaju na deeskalaciju tenzija u tom strateški važnom prolazu u oblasti Persijskog zaliva.

Šef britanske diplomatije Džeremi Hant rekao je da će odgovor Londona biti "pažljivo razmotren, ali snažan".

U porukama na Tviteru Hant je danas napisao da je razgovarao sa šefom iranske diplomatije Mohamadom Džavadom Zarifom i izrazio krajnje razočaranje time što ga je ministar uvjeravao da je Iran želio da deeskalira situaciju, ali se "ponaša na suprotan način".

Hant je danas odbacio pokušaj Irana da zapljenu broda "Stena impero" poveže s incidentom od 4. jula kada je britanska mornarica pomogla Gibraltaru da zaplijeni iranski naftni tanker.

On je kazao da je zapljena iranskog tankera bila legalna, pošto je postojala sumnja da brod ima namjeru da prekrši sankcije EU koje se odnose na zabranu isporuke nafte Siriji.

Nasuprot tome, naveo je Hant, Teheran nije imao pravno opravdanje da preuzme kontrolu nad brodom "Stena impero" dok se nalazio u vodama Omana i da ga primora da uđe na teritoriju Irana.

Gledište Irana je drugačije.

Zarif je danas na Tviteru okarakterisao zapljenu iranskog tankera 4. jula kao "piratstvo", dok je nekoliko iranskih zvaničnika opisalo zapljenu britanskog tankera u petak kao legalnu recipročnu akciju.

Snage Revolucionarne garde Irana presrele su u petak uveče tanker "Stena impero", koji je plovio pod britanskom zastavom, tokom njegovog tranzita kroz Ormuski moreuz.

Brod je zaplijenjen s 23 člana posade, a među njima nema britanskih državljana.

Revolucionarna garda Irana objavila je video snimak zapljene broda snimljen s najmanje dvije kamere.

Hant je kazao i da zapljena tog broda pokazuje zabrinjavajuće znake da bi Iran mogao da izabere opasan put destabilizacije.

Slobodan protok saobraćaja kroz Ormuski moreuz ima veliki međunarodni značaj pošto se njime transportuje petina nafte koja se sa Bliskog istoka izvozi u zemlje širom svijeta.

Ormuski moreuz je uzak prolaz između Persijskog i Omanskog zaliva.

Bonus video: