Pompeo uvjeren: Asanž će biti izručen SAD

On nije htio dalje da komentariše taj slučaj, ali je dodao da američka administracija vjeruje da čovjek koji je, kako je rekao, izložio svijet opasnosti i ugrozio živote američkih vojnika, mora da bude kažnjen na sudu
1108 pregleda 1 komentar(a)
Pompeo, Foto: Reuters
Pompeo, Foto: Reuters

Američki državni sekretar Majk Pompeo izrazio je danas uvjerenje da će Velika Britanija izručiti osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gdej je optužen za špijunažu, uprkos tome što bi za to delo mogao da dobije smrtnu kaznu.

"Mi smo već podnijeli zahtjev, tako da će on biti izručen SAD", izjavio je Pompeo za ekvadorski list El Universo, tokom posjete toj zemlji, prenosi Tanjug.

On nije htio dalje da komentariše taj slučaj, ali je dodao da američka administracija vjeruje da čovjek koji je, kako je rekao, izložio svijet opasnosti i ugrozio živote američkih vojnika, mora da bude kažnjen na sudu.

Saslušanje o eventualnom izručenju Asanža SAD biće održano u Londonu krajem februara naredne godine.

Američko pravosuđe dopušta smrtnu kaznu za zločine među kojima je i špijunaža.

Asanž je trenutno u zatvoru u Londonu gdje služi kaznu od 50 nedjelja zbog kršenja uslova kaucije, nakon što je sedam godina proveo u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj gdje je trebalo da bude ispitan zbog navodnog silovanja.