NAVODE DA SU IZGRAĐENE PREVIŠE BLIZU BARIJERI

VIDEO Izrael ruši desetine palestinskih kuća u istočnom Jerusalimu

Rušenje je uslijedilo nakon dugogodišnjeg spora oko tih kuća podignutih duž nevidljive linije oko grada, koja ga odvaja od Zapadne obale
1623 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa mjesta na kojem se ruše kuće, Foto: Reuters
Detalj sa mjesta na kojem se ruše kuće, Foto: Reuters

Izraelci su danas započeli rušenje desetina palestinskih kuća u kvartu u istočnom Jerusalimu u okviru jedne od najvećih takvih operacija poslije više godina.

Rušenje je uslijedilo nakon dugogodišnjeg spora oko tih kuća podignutih duž nevidljive linije oko grada, koja ga odvaja od Zapadne obale.

Izrael navodi da su kuće izgrađene isuviše blizu barijeri podignutoj prema Zapadnoj obali, dok stanari tvrde da su njihovi domovi zapravo na toj teritoriji i da su dozvolu za izgradnju dobili od Palestinske uprave.

Nakon nedavne odluke Vrhovnog suda kojom je otvoren put rušenju, izraelske radne ekipe su prošle noći stigle u kvart i počele da ruše nekoliko kuća.

Ujedinjene nacije navode da je oko 20 ljudi koji su tamo živjeli raseljeno, a preostali domovi 350 vlasnika su još bili u izgradnji.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nije priznala.

Palestinci namjeravaju da u tom dijelu Jerusalima bude sjedište njihove buduće države.

Izrael je podigao separacionu barijeru prema Zapadnoj obali kako bi spriječio palestinske bombaše-samoubice da uđu u Izrael sa te teritorije.

Palestinci međutim tvrde da je ta barijera, koja se sastoji od rovova i bodljikave žice, a na nekim mjestima od osam metara visokog betonskog zida, nelegalna i da ulazi na Zapadnu obalu na mnogim lokacijama.

Kvart Sur Baher je jedno od tih mjesta.

U pregovorima sa stanovnicima, Izrael je izgradio zid u Sur Baheru unutar Zapadne obale kako ne bi podijelio to selo niti remetio život stanovnika, navodi se u sudskim dokumentima.

Stanovnici koji tvrde da je nemoguće dobiti građevinske dozvole u istočnom Jerusalimu počeli su da grade stambene zgrade u dijelu sela na Zapadnoj obali uz dozvolu Palestinske uprave.

Početkom ove decenije izraelska vojska je naredila da izgradnja stane, objašjavajući da ne može da dozvoli da se višespratnice podignu tako blizu separacionoj barijeri.

Izraelski Vrhovni sud je u junu odbio posljednju žalbu stanovnika i time je omogućen početak rušenja.

Galerija

Preporučujemo za Vas