Muler: Moj izvještaj ne oslobađa potpuno Trampa odgovornosti

"Zaključci navode da predsjednik nije oslobođen odgovornosti za djela za koja je optužen da je počinio", rekao je Muler, prenosi Frans pres. U odgovoru na pitanje da li je predsjednika potpuno oslobodio odgovornosti on je odgovorio "Ne!"
831 pregleda 0 komentar(a)
Muler na svjedočenju, Foto: Reuters
Muler na svjedočenju, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.07.2019. 18:02h

Bivši specijalni američki tužilac Robert Muler rekao je danas pred američkim Kongresom, suprotno tvrdnjama predsjednika SAD, da njegov izvještaj o ruskom miješanju u predsjedničke izbore 2016. godine nije Donalda Trampa potpuno oslobodio odgovornosti, a konkrento sumnji za ometanje pravde.

Ovo je prvo Mulerovo izjašnjavanje pred Kongresom o njegovoj istrazi o navodnom ruskom miješanju u američke izbore, prenosi agencija AP. Muler ranije nije bio voljan da svjedoči pred Kongresom i rekao je da neće reći ništa više od onog što je sadržano u njegovom izvještaju od 448 strana objavljenom u aprilu.

"Zaključci navode da predsjednik nije oslobođen odgovornosti za djela za koja je optužen da je počinio", rekao je Muler, prenosi Frans pres. U odgovoru na pitanje da li je predsjednika potpuno oslobodio odgovornosti on je odgovorio "Ne!".

Istraga o navodnom ruskom miješanju koju je on vodio gotovo dvije godine, sprovedena je "pravično i nezavisno", rekao je Muler pred Odborom Predstavničkog doma američkog Kongresa za pravosuđe.

U Mulerovom izvještaju se navodi da u istrazi nije nađeno dovoljno dokaza da se ustanove optužbe za krivično djelo dosluha Trampovog izbornog štaba i Rusije. Ali, istražitelji nisu oslobodili Trampa optužbi da je pokušao da remeti tu istragu.

U izvještaju o istrazi "odlučili smo da nećemo reći da li je predsjednik počinio prestup ili ne. To je bila naša odluka i tako ostaje", rekao je Muler.

U njegovom izvještaju na više od 400 stanica tužilac je opisao ruske napore da pomognu Donaldu Trampu da bude izabran 2016. godine, ali da nisu nađeni dokazi o dosluhu Moskve i Trampovog izbornog štaba, uprkos tome što je bilo više kontakata.

Muler je međutim naveo niz zabrinjavajućih pritisaka koje je kasnije američki predsjednik vršio na njegovu istragu, dodavši da ne može da ga oslobodi sumnji o ometanju pravde.

On je u svom iskazu pred Kongresom rekao da su Rusi vjerovali da će profitirati ako Donald Tramp pobijedi na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Američko Ministarstvo pravde je u aprilu objavilo redigovanu verziju Mulerovog izvještaja od 448 strana koji je sastavio Mulerov tim.

Muler danas prvo svedoči pred Odborom za pravosuđe, a kasnije i pred Odborom donjeg, Predstavničkog doma američkog Kongresa, za obavještajna pitanja.

Amerikanci su čuli bivšeg specijalnog tužioca da govori samo jednom, devet minuta u maju, od kada je imenovan na tu dužnost 2017. godine, a smijenjen krajem maja ove godine.

On je rekao da će zbog toga što je bio tužilac, njegovo svjedočenje biti ograničeno, navodeći na primjer da ne može da govori o aktuelnim pitanjima.

Bonus video: