Sjeverna Koreja testira nove balističke rakete

To je bio prvi test otkako su se Kim i Donald Tramp prošlog mjeseca dogovorili o oživljavanju razgovora o denuklearizaciji
971 pregleda 1 komentar(a)
Lansiranje nove rakete, Foto: Reuters
Lansiranje nove rakete, Foto: Reuters

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un nadgledao je demonstraciju novih balističkih raketa kratkog dometa kako bi upozorio Južnu Koreju da prestane uvoziti visoko-tehnološko oružje i sprovoditi zajedničke vojne vježbe, saopštila je u petak službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Sjeverna Koreja je u četvrtak testirala dvije nove balističke rakete kratkog dometa, saopštili su južnokorejski zvaničnici. To je bio prvi test rakete otkako su se Kim i američki predsjednik Donald Tramp dogovorili o oživljavanju razgovora o denuklearizaciji prošlog mjeseca.

U izvještaju KCNA nije spomenut Tramp ili SAD, ali se navodi da je Kim kritikovao južnokorejske vlasti zbog nastavka zajedničkih vježbi koje se obično sprovode s američkim trupama.

Kim: To su supermoćni sistemi

"Prisiljeni smo da nastavimo razvijati supermoćne sisteme naoružanja kako bismo eliminisali potencijalne i direktne prijetnje našoj nacionalnoj bezbjednosti na jugu", rekao je Kim.

Optužio je Južnu Koreju za dvoličnost jer kažu da se zalažu za mir, a istovremeno uvoze novo oružje i izvode vojne vježbe. Južnokorejski vođa trebalo bi da zaustavi takve "samoubilačke radnje" i "ne bi trebalo da pogriješi ignorišući upozorenje", poručio je Kim.

Izrazio je zadovoljstvo brzim odgovorom i putanjom novih balističkih raketa na malim visinama, za koje je rekao da će ih biti teško presresti, prenosi Hina.

Južna Koreja koja je podržala napore Sjeverne Koreje i SAD za okončanje višegodišnjeg neprijateljstva, u četvrtak je pozvala Pjongjang da zaustavi djela koja ne pomažu ublažavanju napetosti i upozorila da testovi predstavljaju vojnu prijetnju. Američki Stejt Department pozvao je Pjongjang da se suzdrži od daljih provokacija i izrazio je nadu u nastavak razgovora o denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

Bonus video: