TOPLOTNI TALAS UTIČE I NA DALEKI SJEVER

Opasnost od rekordnog topljenja na Grenlandu

Vremenski uslovi na Grenlandu su bili uobičajeni do juna, ali je proteklih sedmica došlo do ubrzanog topljenja leda, saopšteno iz UN
1894 pregleda 0 komentar(a)
Rekordne temperature prijete ledenom pokrivaču: Grenland, Foto: Lucas Jackson/Reuters
Rekordne temperature prijete ledenom pokrivaču: Grenland, Foto: Lucas Jackson/Reuters

Vreli vazduh koji je oborio temperaturne rekorde u Evropi ove sedmice kreće se prema Grenlandu i mogao bi izazvati rekordno topljenje druge po veličini ledene ploče u svijetu, saopštile su juče Ujedinjene nacije.

Portparolka Svjetske meteorološke agencije UN Kler Nulis je kazala da vreli vazduh koji stiže iz sjeverne Afrike nije samo oborio evropske rekorde u četvrtak, nego ih je premašio za dva, tri ili četiri stepena Celzijusa, što je opisala kao „apsolutno nevjerovatno“, prenio je Rojters.

„Prema prognozama, koje zabrinjavaju, atmosferski tok će sada prenijeti tu vrelinu prema Grenlandu“, rekla je Nulisova na redovnoj konferenciji za novinare u Ženevi.

Ona je dodala da će to rezultovati visokim temperaturama i pojačanim topljenjem ledene ploče na Grenlandu. „Još ne znamo hoće li premašiti nivo iz 2012, ali je blizu“.

Nulisova se pozvala na podatke danskog Polar Portala, koji mjeri dnevne promjene površinske mase grenlandske ledene ploče.

„Samo u junu, Grenland je izgubio 160 milijardi tona leda. To je otprilike jednako površini 64 miliona olimpijskih bazena”.

Osamdeset odsto površine ostrva čini led, koji se stvarao hiljadama godina, kako su se sabijali slojevi snijega.

Prema podacima Polar Portala, kupola leda raste do visine od tri hiljade metara, a ukupna zapremina ledene ploče je približno 2.900.000 kubnih kilometara, što bi u slučaju potpunog otapanja povećalo globalne nivoe mora za sedam metara.

Vremenski uslovi na Grenlandu su ove godine bili uobičajeni do juna, ali je proteklih sedmica došlo do ubrzanog topljenja leda, rekla je Nulisova.

Topliji vazduh utiče i na arktički led, čije je površina 15. jula bio na skoro najnižem nivou koji je ikad zabilježen, dodala je.

Nulisova je rekla i da su sve češći i intenzivni vreli talasi povezani sa klimatskim promjenama koje izaziva čovjek.

Prema podacima britanske meteorološke službe, vreli talasi koji obaraju rekorde dešavaće se svake druge godine do 2050.