Otkriven snimak iz 1971: Regan afričke delegate u UN nazvao majmunima

"Vidjeti te majmune iz tih afričkih zemalja, prokleti bili, njima je i dalje neudobno u cipelama", rekao je Regan. Na snimku se čuje kako se Nikson, koji je podnio ostavku 1974. godine, smije
4662 pregleda 11 komentar(a)
Ronald Regan 1985. godine, Foto: Scott Stewart/AP
Ronald Regan 1985. godine, Foto: Scott Stewart/AP

Bivši američki predsjednik Ronald Regan, opisao je u telefonskom razgovoru sa tadašnjim predsjednikom Ričardom Niksonom, 1971. godine, afričke delegate u Ujedinjenima nacijama kao "majmune".

Reganov komentar čuje se na novootkrivenim snimcima koje je objavio američki magazin Atlantik, a prenosi Bi-Bi-Si.

Regan, koji je u to vrijeme bio guverner Kalifornije, bio je ljut zato što su delegati iz Tanzanije u Ujedinjenim nacijama glasali suprotno od SAD.

Članovi tanzanijske delegacije počeli su da plešu nakon glasanja kojim su UN priznale Kinu, a isključile Tajvan.

Regan, koji je podržavao Tajvan, pozvao je sljedećeg dana predsjednika SAD i izrazio nezadovoljstvo.

"Vidjeti te majmune iz tih afričkih zemalja, prokleti bili, njima je i dalje neudobno u cipelama", rekao je Regan.

Na snimku se čuje kako se Nikson, koji je podnio ostavku 1974. godine, smije.

Snimak je otkrio Tim Naftali, profesor istorije na Univerzitetu u Njujorku, koji je upravljao Niksonovom Predsjedničkom bibliotekom od 2007. do 2011. godine, prenosi Tanjug.

On je objavio otkriće u magazinu Atlantik i napisao da su rasističke opaske izbrisane sa originalnog snimka iz razloga privatnosti.

Snimke je objavio Nacionalni arhiv 2000. godine, dok je Regan još bio živ.

Naftali je objasnio da je sudskim nalogom naređeno da se snimci ponovo pregledaju, jer posle Raganove smrti 2004. više nije važilo pravilo privatnosti.

"Zatražio sam da razgovor u kojem je učestvovao Ronald Regan bude ponovo preslušan i prije dvije nedjelje Nacionalni arhiv je izdao kompletnu verziju", rekao je Naftali.

Prema njegovim riječima, Regan je zvao Niksona kako bi na njega izvršio pritisak da se povuče iz UN, ali je tadašnji predsjednik kasnije rekao da su Reganove žalbe na Afrikance postale glavni razlog poziva.

Regan je 1970-ih javno branio Rodeziju i Južnu Afriku u kojima je na snazi bio aparthejd, a Naftali je tvrdio da novootkriveni snimci bacaju novo svjetlo na to pitanje.

Regan je bio američki predsjednik od 1981. do 1989. godine u vrijeme koje su obilježili vrhunac hladnog rata i početak kraja sovjetskog komunizma. Preminuo je 2004. u 93. godine, nakon duge borbe sa Alchajmerovom bolešću.

Bonus video: