KLJUČNO PITANJE PRED IZBORE 2020.

Kraj farmaceutskog monopola? SAD dozvoljava uvoz jeftinijih ljekova iz Kanade

Očekuje se da će taj plan naići na otpor američke farmaceutske industrije. Farmaceutske kompanije navode da su visoke cijene posljedica troškova inovacija, ali studija Univerziteta Harvard iz 2016. je otkrila da američki patentni sistem proizvođačima pruža monopol zaštićen vladom i to može da traje decenijama
2163 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američke vlasti predložile su plan kojim će Amerikancima biti omogućen legalni pristup ljekovima u Kanadi gdje su jeftinji nego u SAD.

Očekuje se da će zdravstveno osiguranje biti jedno od ključnih pitanja predstojeće predsjedničke kampanje 2020. godine.

Amerikanci prosečno troše 1.200 dolara godišnje (1.077 evra) za ljekove na recept, prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a to je mnogo više u odnosu na druge zemlje.

Predsjednik SAD Donald Tramp je u nekoliko navrata kritikovao visoku cijenu ljekova i podržao predlog Senata kako bi Amerikanci smanjili troškove.

Predloženi plan predviđa dvije opcije. Prva se odnosi na pilot projekte koje bi razvili državni organi, trgovci na veliko i farmaceuti o uvozu određnih ljekova iz Kanade.

Druga opcija predviđa da američka Uprava za hranu i lekove (FDA) sarađuje sa prozvođačima koji žele da uvoze verzije ljekova koje se prodaju u inostranstvu, tako što bi se nudile niže cijene od trenutnih sklopljenih ugovora o distribuciji.

U te ljekove bi spadali insulin, ljekovi za reumatični artritis, kardiovaskularne bolesti i rak.

Očekuje se da će taj plan naići na otpor američke farmaceutske industrije. Farmaceutske kompanije navode da su visoke cijene posljedica troškova inovacija, ali studija Univerziteta Harvard iz 2016. je otkrila da američki patentni sistem proizvođačima pruža monopol zaštićen vladom i to može da traje decenijama.

Studija takođe navodi da je za razliku od skoro svih drugih razvijenih država, američki sistem omogućio proizvođačima da sami određuju cijene i da ne moraju da pregovaraju sa nacionalnim sistemom zdravstvenog osiguranja.