"OSIGURAĆEMO DA NAŠE ODVRAĆANJE OD TRKE OSTANE VJERODOSTOJNO"

Stoltenberg: NATO ne želi novu trku u naoružanju

Stoltenberg je ocijenio da je Rusija odgovorna za prekid sporazuma i dodao da će NATO na "odmjeren i odgovoran" način odgovoriti "na prijetnju" Rusije
761 pregleda 1 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Reuters
Stoltenberg, Foto: Reuters

NATO ne želi da krene u novu trku u naoružanju po isteku Sporazuma o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg dometa (INF) između SAD i Rusije, ali će osigurati da "odvraćanje od te trke ostane vjerodostojno", izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

"Ne želimo novu trku u naoružanju, ali ćemo osigurati da naše odvraćanje bude vjerodostojno" po pitanju razmještanja novog ruskog raketnog sistema "sposobnog da nosi nuklearne bojeve glave i pogodi evropske gradove za nekoliko minuta", rekao je Stlteberg.

Rusija i SAD danas su okončale INF, optužujući se međusobno za taj nesupjeh.

Stoltenberg je ocijenio da je Rusija odgovorna za prekid sporazuma i dodao da će NATO na "odmjeren i odgovoran" način odgovoriti "na prijetnju" Rusije.

Prema njegovim riječima, Alijansa i dalje želi konstruktivne odnose sa Rusijom, kad aktivnosti te zemlje to budu dozvolile. 

Iako je Evropa izrazila zabrinutost zbog opasnosti od nove trke naoružanja, NATO se ranije stavio na američku stranu, pominjući ruske rakete 9M729 koje, prema Zapadu, predstavljaju kršenje INF-a.

Prije zvaničnog okončavanja sporazuma, Moskva je obnovila svoju ponudu SAD i njenim saveznicima u NATO-u da primijene moratorijum na razmještanje nuklearnog oružja zabranjenog sporazumom, odmah nagovještavajući da ne vjeruje da će se Vašington toga pridržavati.

Sporazum o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg dometa (INF) potpisali su 1987. godine predsjednici SAD i Sovjetskog Saveza Ronald Regan i Mihail Gorbačov, a zabranjuje čitavu klasu oružja - krstareće rakete lansirane sa zemlje s dometom od 500 do 5.500 kilometara.

Preporučujemo za Vas