Sirijski pobunjenici: Odgovorićemo u slučaju kršenja primirja

Vlada Sirije saopštila je juče da je pristala na uslovno primirje u pobunjeničkom uporištu na sjeverozapadu zemlje
680 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Sirije, Foto: SOCIAL MEDIA
Detalj iz Sirije, Foto: SOCIAL MEDIA

Džihadistička grupa Hajat Tahir al Šam, koja kontroliše već dio sirijske provincije Idlib, upozorila je danas da će odgovoriti ukoliko sirijske vlasti prekrše primirje.

Svako bombardovanje ili agresija na gradove i lokalitete Idliba i okoline "dovešće do kršenja primirja, i ako se to dogodi imaćemo pravo na odgovor", navela je ta grupa.

Vlada Sirije saopštila je juče da je pristala na uslovno primirje u pobunjeničkom uporištu na sjeverozapadu zemlje.

Snage sirijske vlade uz podršku Rusije vode tromjesečnu ofanzivu na poslednje uporište pounjenika, u provinciji Idlib, zbog koje su raseljene stotine hiljada ljudi, a na meti su se našle i zdravstvene ustanove.

Sirijska vlada je navela da je primirje uslovno i da zavisi od povlačenja pobunjenika 20 kilometara u dubinu od demilitarizovanih oblasti oko uporišta, definisanih u sporazumu o primirju iz septembra. Prema sporazumu Rusije, saveznice vlade Sirije, i Turske, koja podržava sirijsku opoziciju, Idlib je trebalo da bude zona bez konflikta.

Tokom ofanzive na provinciju Idlib i okolne oblasti koja traje od 30. aprila raseljeno je više od 400.000 ljudi, a ubijene su stotine.

Oko tri miliona ljudi živi u oblasti pod kontrolom pobunjenika kojom dominiraju ekstremisti Al Kaide i drugih džihadističkih grupa.

Bonus video: