Kastro: Kuba časno prošla kroz etape svoje novije istorije

Prvi put za skoro 60 godina poslije ere braće Fidela, oca Kubanske revolucije preminulog 2016. i Raula, predsjednik Kube će biti osoba koja nije učestvovala u revoluciji 1959. godine
1 komentar(a)
Raul Kastro, Foto: Reuters
Raul Kastro, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.03.2018. 16:26h

Predsjednik Kube Raul Kastro, koji za nešto više od mjesec dana odlazi s funkcije, izjavio je danas u Havani da je Kuba prošla "dug i težak put" od revolucije koja je promijenila sudbinu ostrva 1959.

Kastro je dan poslije održanih parlamentarnih izbora koji otvaraju put ka njegovom odlasku predviđenom za 19. april, rekao da je Kuba "časno prošla kroz etape svoje novije istorije, zajedno sa čitavim narodom".

Na Kubi su juče održani izbori za parlament koji treba da izabere Kastrovog nasljednika, čime se završava era vladavine braće Fidela i Raula Kastra.

Prvi put za skoro 60 godina poslije ere braće Fidela, oca Kubanske revolucije preminulog 2016. i Raula, predsjednik Kube će biti osoba koja nije učestvovala u revoluciji 1959. godine.

Iako se ne zna Kastrov nasljednik, kruže priče da bi to mogao da bude prvi potpredsjednik vlade Migel Dijas Kanel (57). Kanel je juče rekao da će nova vlada biti više odgovorna građanima i da će oni učestvovati u njenim odlukama.

Raul Kastro (86) imaće i poslije odlaska sa funkcije uticaj na donošenje odluka i ostaće na čelu Komunističke partije Kube do narednog partijskog kongresa, 2021, kada će imati 90 godina.

Bonus video: