Makron: Ciljani napad u Siriji ako bude dokaza o hemijskom oružju

Francuski predsjednik je i ranije iznosio prijetnje, ali je do sada učinio malo da bi uticao na događaje u Siriji
3 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.03.2018. 17:03h

Francuska je spremna da izvede ciljani napad protiv bilo koje strane u Siriji za koju se "neoborivo" dokaže da je izvela napad hemijskim oružjem koji je rezultirao smrću civila, izjavio je francuski predsjednik Emanuel Makron.

"Onog dana kada budemo imali, posebno u tandemu sa našim američkim partnerima, nepobitan dokaz da je pređena crvena linija, odnosno da je korišćeno hemijsko oružje sa smrtnim ishodom, učinićemo ono što su Amerikanci sami učinili još prije nekoliko mjeseci. Stali bismo na poziciju da izvodimo ciljane napade", rekao je Makron na konferenciji za novinare u Indiji, prenosi Rojters.

Neposredno prije sjednice Ujedinjenih nacija na kojoj će se govoriti o Siriji, Makron je izjavio da Moskva, koja je blizak saveznik vlade sirijskog predsjednika Bašara el Asada, nije učinila dovoljno da se omoguće olakšani uslovi u predgrađu Damaska, Istočnoj Guti.

"Ovo je debata koja će se voditi u narednim satima u Ujedinjenim nacijama, gdje će se pokazati da su ustupci na terenu koje pravi Rusija, ali pre svega sirijski režim i njegovi iranski saveznici, nedovoljni", rekao je Makron.

Francuski predsjednik je, kako agencija ukazuje, i ranije iznosio prijetnje, ali je do sada učinio malo da bi uticao na događaje u Siriji, prenosi Tanjug.

"Naše informacije ukrštaju se sa informacijama naših saveznika, ali da bi sve bilo jasno moramo da imamo nezavisan kapacitet da identifikujemo mete i izvedemo napade tamo gdje je neophodno", rekao je Makron.

Bonus video: