STUPAJU NA SNAGU TOKOM AVGUSTA

SAD nametnule dodatne sankcije Rusiji zbog Skripalja

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocijenila je da druga runda američkih sankcija Rusiji nametnuta zbog slučaja Skripalj pokazuje da je ta istraga namještena
1282 pregleda 1 komentar(a)
Engleski policajci u blizini mjesta na kojem su nađeni otrovani Sergej i Julija Skripalj, Foto: BETA/AP
Engleski policajci u blizini mjesta na kojem su nađeni otrovani Sergej i Julija Skripalj, Foto: BETA/AP

Sjedinjene Američke Države (SAD) su nametnule dodatne sankcije Rusiji zbog napada na bivšeg ruskog špijuna i njegovu ćerku u Velikoj Britaniji 2018. godine, u kojem je korišćen nervni gas "novičok", a obrauzlažući takvu odluku portparolka Stejt Departmenta Morgan Ortagus je rekla: "Ovaj je čin ugrozio hiljade života", a prenio je NY Post.

Sankcije, koje će stupiti na snagu kasnije ovog mjeseca i trajati godinu dana, izbaciće Rusiju iz američkih bankarskih usluga, uključujući finansiranje duga, i spriječiće vladu Vladimira Putina da kupuje američke proizvode radi upotrebe u svom programu hemijskog i biološkog oružja, piše Dejli Signal.

A portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocijenila je da druga runda američkih sankcija Rusiji nametnuta zbog slučaja Skripalj pokazuje da je ta istraga namještena.

"To je još jedan ogroman i najjači dokaz da je priča sa Skripaljima izmišljena, da je to provokacija“, rekla je ona televizijskom intervjuu na kanalu Rosia1, dodajući da je ta priča koju je vlada Tereze Mej predstavila kao zvaničnu verziju diskreditovala samu sebe, prenosi TAS S.

Američki predsjednik Donald Tramp je kasno u četvrtak izdao izvršnu naredbu kojom se nameće još jedna runda sankcija Moskvi, koja je negirala krivična djela u slučaju Skripalj.

SAD su već 2018. uvele sankcije Rusiji jer je koristila hemijsko oružje i tako prekršila međunarodno pravo.

Bivši dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija su 4. marta 2018. godine nađeni otrovani u mjestu Solsberi, a otrovna hemikalija je bila na kvaki na vratima.

Nedjeljama su bili u kritičnom stanju u bolnici.

London je optužio Moskvu da stoji iza trovanja, navodeći da je u napadu korišćen novičok, nervni gas razvijen u SSSR.

Moskva je odbacila optužbe Ujedinjenog kraljevstva, rekavši da program koji je imao za cilj razvijanje takve supstance nije postojao ni u Sovjetskom Savezu ni u Rusiji.

Britanska vojno-hemijska laboratorija u Porton Daunu nije uspjela da utvrdi porijeklo materije koja je otrovala Skripaljeve, prenijela je ruska agencija.

Preporučujemo za Vas